Štimac Radin: Stereotipi o ženama u politici

Helena Štimac Radin: Mediji doprinose da se stereotipi prema ženama u politici ne uklanjaju (D. MEMEDOVIĆ)
Helena Štimac Radin: Mediji doprinose da se stereotipi prema ženama u politici ne uklanjaju (D. MEMEDOVIĆ)

Na ovim je lokalnim izborima najviše žena za predstavničko tijelo Županije kandidirano upravo u Istri. Analiza Ureda za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske s čijom smo ravnateljicom Helenom Štimac Radin razgovarali u Puli, pokazala je da se za Skupštinu, od ukupno 405 kandidata, natječe i 185 žena.

- Jesu li stranke poštovale kvotu o najmanje 40 posto žena na listama?

- Pomaci su vidljivi i Istra je definitivno po tom pitanju svjetliji primjer s najviše kandidatkinja na listama za županijsku Skupštinu. Vladin Ured pred svake izbore provodi kampanju pod sloganom "Uravnotežimo se", koja se odnosi na obvezu od najmanje 40 posto prisutnosti žena na listama, što su dužne po Zakonu o ravnopravnosti spolova, poštovati stranke i predlagatelji. Pomak se vidi i u odnosu na izbore iz 2009. pa je sada na svim listama u Hrvatskoj oko četiri posto žena više. Ipak, to nije dovoljno. Očekujemo povećanje žena u lokalnim tijelima vlasti na svim razinama, a do 2015. godine trebalo bi postići politički paritet u političkom odlučivanju. 

- Koliko je ženskih snaga u Saboru i kako stojimo u odnosu na europski prosjek?

- Na parlamentarnim izborima 2011. godine u Sabor je ušlo 19 posto žena, a sada ih imamo 25 posto, što znači da ih je oko pet posto ušlo u Sabor nakon što su muškarci otišli na neke funkcije u ministarstva i Vladu. Na razini Europske unije u gradskim i općinskim vijećima participira oko 30 posto žena, dok je kod nas taj postotak upola manji. Ne poveća li se udio žena u predstavničkim tijelima, mogli bismo se u evidenciji Europske komisije, nakon što uđemo u EU, naći na posljednjem mjestu.

- Jesu li i mediji odgovorni za površnu ulogu žena u politici?

- Mediji su suodgovorni za učestalo stvaranje stereotipa o ženskim političarkama pa se naveliko bave njihovim privatnim životima, izgledom, bojom kose… Upravo smo ovih dana bili svjedoci kada su sve novine pisale o novoj frizuri jedne kandidatkinje za županicu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter