Štimac: Na sutrašnji trening dobrodošli navijači

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su do važne kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo između Hrvatske i Srbije (petak, stadion Maksimir, 18 sati) ostala samo dva dana, ozračje u taboru naše reprezentacije vrlo je opušteno.

"Jučer smo imali fini radni dan, malo smo skratili trening zbog mokrog terena kako bismo poštedjeli noge naših igrača. Vježbali smo točnost prilikom dodavanja i jako sam zadovoljan učinjenim", kazao je izbornik Igor Štimac, te najavio da će u četvrtak, dan uoči utakmice prirediti otvoreni trening za navijače reprezentacije.

"Uživamo u ljubavi koju nam odašilju navijači iz svih krajeva Hrvatske i dijaspore. Sutra ćemo stoga otvoriti trening za sve naše navijače, neka dođu sa zastavama i transparentima, pozivamo i roditelje da dovedu djecu i vide kako izgleda trening dan prije važne utakmice. Bit ćemo otvoreni i za druženje s roditeljima i djecom koje će trajati od 30 do 45 minuta. Razgovarat ćemo s njima, fotografirati se i dijeliti autograme. Taj ćemo trening održati u Zagrebellu od 17 sati", poručio je Štimac.

Izbornik je kazao da je praktički već razriješio sve dvojbe oko početnog sastava.

"Više-manje je riješeno tko će igrati, ali još su pred nama dva dana vježbe tijekom kojih bi se nešto moglo promijeniti. Moram napomenuti i da su me nasmijale teze koje su se pojavile u dnevnim novinama da Perišić ima prednost pred Kranjčarom. Istina je suprotna, jer svi mi koji smo vodili reprezentaciju znamo koliko nam je Kranjčar, kad je potpuno spreman, važan i koliko nam je golova donio. Kranjčar je sada napokon spreman, a kad je tako Perišić treba još puno "jahati" kako bi ga dostigao", smatra Štimac koji je najavio i da će se Hrvatska u petak postaviti napadački.

"Mi u ovoj utakmici nemamo pravo kalkulirati i mudrovati, obavezni smo prema našim navijačima jurnuti od prve minute i tražiti pobjedu. Zbog takvog pristupa rezultat nam možda neće ići u prilog, ali to je jedini način na koji mi smijemo igrati", zaključio je izbornik Štimac. (Hina)

Srni, Pletikosi i Šimuniću pokloni povodom 100. nastupa

Trojica hrvatskih nogometnih reprezentativaca koji su 6. veljače protiv Južne Koreje u Londonu 100. put zaigrali za najbolju izabranu vrstu, Stipe Pletikosa, Darijo Srna i Josip Šimunić, danas su primili prigodne poklone Hrvatskog nogometnog saveza koje su im uručili predsjednik saveza Davor Šuker i izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Prilikom uručenja slika na kojima su portreti slavljenika te dresova s brojem 100 na leđima i njihovim prezimenima, predsjednik HNS-a Šuker kratko je izjavio: "Čestitam vam u ime saveza na ovom dostignuću, svim mi možemo biti ponosni na vas".

Pletikosa, Srna i Šimunić u Londonu su se izjednačili s Darijem Šimićem na vrhu ljestvice igrača s najviše nastupa za reprezentaciju, a u petak protiv Srbije gotovo sigurno će upisati po 101. nastup.

"Prelijepo je bilo, a i bit će igrati za Hrvatsku. Ja vam riječima to ne mogu objasniti. Želio bih se zahvaliti svima na podršci svih ovih godina, a vjerujem da ćemo se i u petak svi veseliti i slaviti", jezgrovit je bio Šimunić.

"Hvala prvenstveno mojoj obitelji, a zatim i svim trenerima, igračima i medijima koji su me pratili svih ovih 14 godina. Ovo bih poklonio svom pokojnom ocu koji me je odveo na prvi trening Hajduka, a nije imao priliku ovo doživjeti", rekao je Pletikosa.

"Tijekom svih ovih godina igranja za reprezentaciju bilo je puno više lijepih nego ružnih trenutaka, a bilo bi lijepo 100 nastupa okruniti pobjedom u petak. Jedino mi je žao što me nikada u karijeri nije vodio Ćiro Blažević", kazao je Srna.

Na pitanje sjećaju li se i što su radili tijekom utakmice između Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije igrane u Maksimiru u listopadu 1999. godine, a koja je završila rezultatom 2:2 kojim je SR Jugoslavija izborila nastup na EURO 2000. u Belgiji i Nizozemskoj, dok je Hrvatskoj to bilo prvo veliko natjecanje koje je propustila, naši veterani su se pozitivno izrazili.

"Ja sam bio na toj utakmici i niti danas mi nije jasno kako mi to nismo dobili", izjavio je Šimunić.

"Dan prije sam branio za mladu reprezentaciju, a sjećam se srčanosti s kojom su naši igrači ušli u taj susret. Nadam se da ćemo mi u petak uz istu takvu srčanost imati i sportske sreće koja će nam donijeti pobjedu", smatra Pletikosa.

"U to vrijeme sam bio junior Hajduka i naravno da se sjećam utakmice. Ovoga puta očekujem pobjedu iako respektiramo protivnika", rekao je kapetan Srna.

Veliki trojac naše reprezentacije u ime Kluba hrvatskih olimpijaca darivali su i Dubravko Šimenc, kao član Upravnog odbora, te Damir Škaro kao glavni tajnik.

"Dečki znaju da su i ovom prilikom svi hrvatski sportaši zajedno", poručio je Šimenc. (H)

Petrović: Ne bojimo se atmosfere u Maksimiru

Veznjak nogometne reprezentacije Srbije Radosav Petrović izjavio je danas da se nitko ne boji utakmice protiv Hrvatske, te da se za nju pripremaju kao i za svaki drugi susret.

"Priprema meča kada je taktika u pitanju ne razlikuje u odnosu na prethodne utakmice. Ovo nije finale ili ključna utakmica, nisam siguran da će se poslije nje znati tko ide na SP. Naša je obaveza da se borimo sve dok postoje matematičke šanse da se plasiramo", rekao je Petrović na konferenciji za novinare u Sportskom centru Nogometnog saveza Srbije u Staroj Pazovi.

Što se tiče atmosfere uoči utakmice i na stadionu u Maksimiru, nogometaš turskog Genclerbirligija ističe da nema razloga za strah. "Bilo gdje da igrate za reprezentaciju tribine su popunjene. Tenzije će biti velike, ali ne vidim razloga za strah jer kad počne utakmica tenzije će nestati, i na travnjaku ostaje 11 protiv 11 igrača", izjavio je Petrović. On ističe da većina srbijanskih reprezentativaca igra u velikim klubovima, da imaju zapažene minutaže, te da se nalaze u boljoj formi negoli na prethodnim reprezentativnim susretima.

Branič Matija Nastasić, koji igra u Manchester Cityju, kazao je da tenzije rastu s približavanjem utakmice, ali da se svi trude da ostanu mirni i hladne glave. "Ne treba obraćati pažnju na sporedne stvari, atmosferu na Maksimiru i pun stadion. Bit ćemo fokusirani na zbivanja na tereni i ono što od nas traži izbornik. Ako ispunimo sve njegove zadaće moći ćemo ostvariti rezultat koji svi očekujemo", rekao je Nastasić. (H)


Podijeli: Facebook Twiter