Štimac: Igrat ćemo kao Španjolska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac na današnjoj je konferenciji za novinare najavio da će u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. godine težiti da naša reprezentacija igra po modelu španjolske reprezentacije u kojem nema klasičnog centarfora.

Za prijateljsku utakmicu koja će se, u povodu 100. godišnjice postojanja Hrvatskog nogometnog saveza (HNS-a) igrati 15. kolovoza na Poljudu, rekao je da će učiniti sve da bi se opravdala očekivanja navijača.

- Švicarska je izuzetno ozbiljan protivnik kojeg vodi veliki stručnjak Ottmar Hitzfeld kojem je bitna svaka utakmica, izjavio je Štimac. Naglasio je da je hrvatska nogometna reprezentacija svjesna napora koji je očekuju u toj utakmici, njegovoj prvoj na mjestu izbornika.

Odgovarajući na upit kakav će stil igre prakticirati kao izbornik, Štimac je kazao da neće imati striktno definiran sustav igre, ali će se nastojati igrati po modelu španjolske reprezentacije.

- Težit ću onomu što je španjolski model igre, a to ne znači da će Hrvatska izgubiti vrijednost jednog Mandžukića ili Olića, ali evidentno je da u današnjem nogometu rezultate stvara prednost koja se može ostvariti na sredini terena, istaknuo je.

Smatra da Hrvatska reprezentacija ima silnu širinu u veznoj liniji i visokokvalitetne igrače Rakitića, Modrića, Kranjčara ili Eduarda.

- Mislim da smo jedino mi toliku blizu španjolskom modelu i ne kažem da će se to dogoditi preko noći, ali tijekom dvije godine koliko traju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo težit ćemo da dosegneom razinu kojom ćemo moći parirati najboljima, kazao je Štimac, dodavši da "nas zanimaju pobjede protiv najboljih".

Također je rekao da je do sada već angažirao deset ljudi koji su pratili i analizirali protivnike hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu te će to činiti i ubuduće.

- Hrvatska reprezentacija ima najtežu kvalifikacijsku skupinu u svojoj povijesti, ali ne bježimo od uloge favorita jer Hrvatska je među deset najbolje rangiranih reprezentacija svijeta, kazao je.

Na upit zabrinjava li ga situacija s Lukom Modrićem, Štimac je kazao da ga i zabrinjava i veseli.

- Veseli me iz razloga što smo svjesni da će Modrić završiti u Real Madridu. Nisam sretan iz razloga što on nije u trenažnom procesu.

Novoimenovani glasnogovornik HNS-a Neven Cvijanović je odgovarajući na upite novinara rekao da nije napravljen prigodan dres za nastup naše reprezentacije u povodu 100. obljetnice HNS-a, ali da će sutra na splitsku Rivu stići iz Županje prva originalna nogometna lopta koja je donesena u Hrvatsku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter