Stilski vremeplov grada u klupku Modne kuće Arena

Najzanimljiviji je eksponat jedan od prvih kompjutora za izradu pletenine
Najzanimljiviji je eksponat jedan od prvih kompjutora za izradu pletenine

London ima hommage dizajnerima Vivienne Westwood i Paulu Smithu, Pariz Yvesu Saint Laurentu, Milano Missoniju, a Pula Modnoj kući Arena. Ono što su bardovi u modnim prijestolnicama, to je Arena Puli.

Stoga je impresivnom, za Puljane nadasve emotivnom retrospektivnom izložbom "Grad u klupku Arene" večeras u MMC-u Luka najdugovječnija i jedina istarska modna kuća Arena proslavila 65. godina rada i postojanja.

Stilski je to vremeplov jedne modne kuće koja je više od tvornice pletenine, ona je dio identiteta Pule, pa i Hrvatske, dio identiteta svake žene koja u svom obiteljskom ormaru ima bar jedan Arenin artikl, stoga je publika  na izložbi bila pretežno ženska. Istaknuvši da moda može i biti sredstvo za život, izložbu je otvorila Mirjana Grahovac-Vojinović, pritom naglasivši da je u najboljim vremenima u Areninim pogonima radilo i tisuću žena.

Direktorica Snježana de Gravisi pohvalila je trud autorica izložbe Karmen Paulinić, Elice Iljoska i Katije Kliba, bez kojih ova izložba ne bila realizirana. 

Najzanimljiviji je eksponat jedan od prvih kompjutora za izradu pletenine, a prate ga radni materijali, stare fotografije te prikaz modela kroz desetljeća, koji donose dinamiku mode, njezinu  promjenjivost i vječito cikličko stilsko ponavljanje.

Baš poput Arene, postojana i skromna, izložba je podsjetnik kako je modna kuća uspjela do danas ostati vjerna svojim kupcima. A da i dalje prati svjetske trendove govore i zadnje kolekcije ostvarene u suradnji sa ponajboljim hrvatskim dizajnerima - od Igora Galaša do IGL-a.

Na izložbi se mogu vidjeti radovi mališana Dječjeg vrtića Zvjezdice, kao i kreacije srednjoškolaca iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna te pulske Strukovne škole.

Sve u svemu, stilski hommage jednoj modnoj priči made in Pula. Izložba je otvorena do 19. rujna.

Kolekcija s lavandom

Da je Arena uvijek bila drugačija govore i eksponati i fotografije koje prate presjek 65-godišnjeg rada. No, tu priča ne prestaje - direktorica je večeras najavila novu kolekciju jesen/zima 2014. godine, u kojoj je klupko tretirano lavandom s istarskog podneblja. Moderno i umirujuće. Neka nova Arena. (L. BAGAR, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter