"Stilske vježbe" slave 43. obljetnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Stilskim vježbama" glumacki par Pero Kvrgic i Lela Margitic proslavit ce 19. sijecnja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 43. obljetnicu izvodenja te naše najdugovjecnije predstave koju je 1968. po tekstu Raymonda Queneaua u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radic.

"Stilske vježbe", koje su uvrštene u Guinessovu knjigu rekorda kao najdugovjecnija predstava na svijetu s istim glumcima, stoje uz bok ostalim izvanrednim kulturnim dostignucima diljem svijeta. Predstava je nastala po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua, a Tomislav Radic, uz Tonka Maroevica, potpisuje prijevod i adaptaciju.

"Stilske vježbe" premijerno su izvedene 19. sijecnja 1968. u Teatru ITD i odmah su postale hit sezone. Na premijeri i u iducih šezdesetak predstava u prvoj sezoni izvodenja partnerica Peri Kvrgicu bila je Mia Oremovic, a u sijecnju 1970. njezinu ulogu preuzima Lela Margitic.

Lela Margitic podsjetila je da su nakon pocetnog uspjeha u ITD-u "Stilske vježbe" trebale biti skinute s repertoara te su zato snimljene za televiziju. No, pošto su prikazane na televiziji, interes za njih postao je golem i preživjele su do danas, rekla je, dodajuci da joj je veliko veselje i cast s Kvrgicem glumiti u toj predstavi.

Pero Kvrgic poceo je u "Stilskim vježbama" glumiti s 40 godina, a predstava mu je, kako je rekao, pomogla u popularnosti.

U predstavi je rijec o obicnoj zgodi iz života koja u tumacenju Pere Kvrgica i Lele Margitic na dvadesetak razlicitih nacina postaje vrhunskom komedijom koja mami salve smijeha i oduševljava glumackom virtuoznošcu.


Podijeli: Facebook Twiter