"Stilske vježbe" obilježavaju 45 godina igranja

Lela Margitić i Pero Kvrgić (arhiva)
Lela Margitić i Pero Kvrgić (arhiva)

Proslavljene "Stilske vježbe", predstava koja je bila uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija na svijetu s istim glumcima, proslavit će u nedjelju, 3. veljače, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu 45 godina izvođenja.

"Stilske vježbe" je 1968. u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radić po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua. Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje prijevod i adaptaciju.

Riječ je o jednoj običnoj zgodi iz svakodnevnog života, koja se u tumačenju Pere Kvrgića i Lele Margitić predstavlja na dvadesetak različitih načina pripovijedanja. Odmah po premijeri predstava je postala hit sezone, u idućih šezdesetak predstava u prvoj sezoni izvođenja partnerica Peri Kvrgiću bila je Mia Oremović, a od 1970. tu ulogu preuzima Lela Margitić.

Zahvaljujući majstorskim glumačkim kreacijama Margitić i Kvrgića, interes publike za tom predstavom ne jenjava te ona dugi niz godina s lakoćom puni dvorane. U njoj uživaju gledatelji svih generacija, ističe se na mrežnim stranicama Kazališta Planet Art.

Raymond Queneau (Le Havre, 1903. - Pariz, 1976.) diplomirao je filozofiju, a strastveno se zanimao za matematiku, lingvistiku, književnost i psihoanalizu. Sudjelovao je u nadrealističkom pokretu. Najpoznatije mu je djelo "Stilske vježbe" iz 1947. (Exercices de style) u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter