Štikle uništavaju stopala, ali i mozak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrtoglave pete jedan su od najvecih modnih trendova posljednjeg desetljeca, no štikle poput Louboutinovih, koje dosežu cak 15 centimetara, pogubne su ne samo za noge vec i za kralježnicu, a uzrokuju i slabljenje mentalnih funkcija.

Lijecnici upozoravaju da 80 posto žena ima problematicna stopala, što je posljedica nošenja neprikladnih cipela, a visoke pete navode kao glavnog krivca.

Strucnjaci za stopala ukazuju na peterostruko povecanje broja slucajeva deformacije palcanog zgloba na stopalu (kao u slucaju Victorije Beckham), što je posljedica nošenja veoma visokih peta koje savijaju nogu u vrlo neprirodan kut.



Iako su svjesne opasnosti i svakodnevno trpe bolove, mnoge žene jednostavno se ne žele odreci visokih peta jer su uvjerene da im dodatni centimetri na cipeli daju seksipilniji izgled.

Novo izvješce britanskog The Vitality Showa otkriva da je više od 200.000 britanskih žena prošle godine zatražio lijecnicku pomoc zbog problema sa stopalima, a njih 10.000 podvrgnulo se bolnickom lijecenju.

Ružne kvrge na palcanom zglobu stvarne su deformacije kostiju i mora ih se kirurški ukloniti. Više od polovice tih deformacija stopala direktna su posljedica nošenja visokih peta, a više od trecine žena koje su iskusile bol u stopalima suocava se s trajnim oštecenjima.



Najcešce deformacije su kvrge na palcanom zglobu, prsti svinuti u obliku cekica (deformacija zgloba na nožnom prstu), a cesto dolazi i do ozljeda tetiva, oštecenja živaca te boli u potkoljenicama.

Istraživanje je takoder pokazalo da 65 posto žena još uvijek nosi visoke pete tijekom cijelog 40-satnog radnog tjedna, a 35 posto ih nosi potpetice više od 12 centimetara.

Istice se i da visoke pete takoder imaju poguban utjecaj na kralježnicu, narušavajuci prirodnu ravnotežu i uzrokujuci pritisak na živce u kralježnici, što rezultira bolom u ledima.

Pokazalo se i da ucestalo nošenje visokih potpetica može imati poguban utjecaj na mozak jer dolazi do pritiska na krvne žile i živce, što zatim uzrokuje glavobolje i slabljenje mentalnih funkcija. Ortopedi upozoravaju da cak i nošenje pete od sedam centimetara povecava pritisak na gležanj za 80 posto.

Stoga i ne cudi što je u posljednje vrijeme poraslo zanimanje za tretman stopala kolagenskim injekcijama. Njima se u stopalu stvara svojevrsni "jastucic" koji donekle ublažava pritisak i cini štikle udobnijima. To ipak nije trajno rješenje, stoga strucnjaci upozoravaju da je potrebno na vrijeme ispravno reagirati i svakako promijeniti navike nošenja previsokih peta.


Podijeli: Facebook Twiter