Stihovima na jezicima sredine do interkulturalnosti


Odgojno-obrazovni projekt za razvijanje tolerancije nazvan Stihovi ne priznaju granice koji je započeo 8. siječnja, a trajat će do 20. travnja, predstavile su članice porečkog Društva Naša djeca Snježana Lehman, Sonja Kotur Lovreković i Vesna Milanović.

U aktivnostima će sudjelovati 115 polaznika Osnovne škole Poreč, Talijanske OŠ Bernardo Parentin, OŠ Tar-Vabriga i Slovenskog kulturnog društva "Oljka" iz Poreča. Učenici će pisati stihove na standardnom hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu, talijanskom i slovenskom jeziku, a polaznici nastave albanskog jezika na albanskom jeziku. Dvadeset odabranih mladih autora pjesama sudjelovat će zatim na radionici Stihovi priznaju srce, na kojoj će biti upoznati s važnošću razvijanja interkulturalnosti, uvažavanja i tolerancije u svim sferama života.

Ta će se radionica održati u povodu Svjetskog dana pjesništva (21. ožujka), a pritom će mladi autori čitati odabrane stihove na različitim jezicima u prisutnosti multietničke publike. Najljepši će stihovi, po izboru samih autora, za vrijeme proljetnih školskih praznika uz glazbu i dobru zabavu biti grafitima zapisani na zidovima dvorišta starog remonta, popularnom okupljalištu kreativnih mladih
ljudi Poreča.

Cilj projekta je povećati svijest djece i mladih, kao i lokalnog stanovništva, o važnosti suživota i njegovanja kulture tolerancije i prijateljstva prihvaćanjem i uvažavanjem kulturalnih i nacionalnih različitosti i ljudskih prava. Ukupna vrijednost projekta je 15.825 kuna, pri čemu ga s osam tisuća kuna sufinancira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva putem natječaja Mali projekti za bolje sutra.

DND Poreč je prepoznat i na nacionalnoj razini, pa mu je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dodijelila institucionalnu podršku stabilizaciji i razvoju udruge koja traje tri godine. što uz financijsku podršku Grada Poreča, trgovačkih društava i roditelja djece omogućava pokretanje novih, kvalitetnih programa i aktivnosti za djecu. (A.DAGOSTIN)
 


Podijeli: Facebook Twiter