Stihovi pjesnika u svjetlu lucica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pretposljednji program Dana Matice hrvatske Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli u srijedu su u atriju te ustanove priredili njeni studenti. Na stepenicama osvijetljenim svjetlom lucica slušali smo pjesmu muške klape Arena i stihove pjesnika koji su svojim perom ostavili trajan trag u hrvatskom kulturnom prostoru. Slušali smo i poeziju Iris Mošnje, Ivane Vukšic, Irene Bockaj, Jelene Gazdovic, Srdana Kušljica i Božidara Cvenceka, studenata koji su kazivali poeziju.

Klapa Arena se posvetila dijelu repertoara iz dalmatinskih klapskih pjesmarica, no i onima inspiriranim takvim oblicima, a otpjevala je i popularnu "Svim na zemlji". Na posebnost i vrijednost hrvatskog pjesništva studenti su nas podsjetili kazujuci stihove Vesne Parun (Ljepota pustoši, Za sve su kriva djetinjstva naša), Josipa Pupacica (Molitva ljubavi), Igora Zidica (Silazak), Arsena Dedica (New York), Zdenke Viškovic (Noc), Gabrijele Mistral (Odsutnost), Pabla Nerude (Znat ceš), Charlesa Bukowskog (Pivska boca), Tina Ujevica i drugih.

Kako za ove, tako i za vlastite stihove, od kojih je svatko predstavio po dva naslova, studenti su primili topao aplauz posjetitelja i svojih kolega - upravo onakav kakva je i bila atmosfera koju su te veceri uprilicili. Program je, uz njih, pripremila prof. Irena Mikulaco.


Podijeli: Facebook Twiter