Stihovi o ljubavi, sumnjama i boli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova zbirka pjesama umirovljene profesorice Vedrane Štiglic Vidovic predstavljena je jucer u umaškoj gradskoj vijecnici. Organizator književne veceri, ujedno i izdavac zbirke "Da me zaboliš", bio je umaški ogranak Matice hrvatske. Zbirka sadrži 56 pjesama podijeljenih u dva ciklusa: u prvom, pod nazivom "Trešnja rascvjetana", nalaze se 44 pjesme napisane književnim jezikom, a u drugom, nazvanom "Na našem Škoju", autorica se predstavlja s 12 pjesama na korculanskoj cakavici, govoru iz svog djetinjstva. Stihovi su nastali u razdoblju od nekoliko godina, a zatim su zahvaljujuci trudu skupine suradnika skupljeni u knjigu, njenu drugu nakon zbirke prica "Stope iza gromaca" iz 2007.

Velik broj okupljenih pozdravio je Stelio Prodan, predsjednik lokalne Matice hrvatske, kojoj je ova knjiga osmo izdanje u sklopu biblioteke Bujština. Urednik zbirke je Zlatan Varelija, a onaj tehnicki David Ivic. "Pjesme su mi se jako dopale, jer imaju svoju vrijednost i zaslužuju biti u knjizi poput ove. Suštinu njenih stihova otkrivaju nam poetske slike koje se nižu i dodiruju, nastavljaju i preklapaju, rasplinjuju i zgušnjavaju, svaka za sebe cijela i cjelovita, a sve zajedno cine album doživljenog i naslucenog, ljubavi i sumnje, ljepote i bola. Doživljajni svijet i poetski izraz Vedrane Štiglic Vidovic svoj izvor i uporište imaju u kontrastima. U njenu slucaju gotovo sve je sazdano u oprecnostima - preplavljena je osjecajima, sjecanjima, cežnjama, nadama, ljubavlju, ali i nemoci, razocaranjima", istaknuo je književnik i recenzent knjige Miroslav Sincic.

"U svakoj od mojih pjesama dio je mene, ali i svakog od vas. Uspijemo li proniknuti iza napisanih rijeci, jer smo si po mnogocemu dosta slicni, dijelimo istu sudbinu. Sve što sam napisala dio je moga sjecanja na životni put koji sam prošla, a koji eto na moju veliku radost ostaje ukoricen u ovom djelu za cije sam izdavanje neizmjerno zahvalna ljudima velikog srca i nesebicnog darivanja", kazala je Štiglic Vidovic.


Podijeli: Facebook Twiter