Stigmatiziranje duševnih bolesnika i dalje traje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevladine udruge i mediji stigmatiziraju duševne bolesnike, psihijatrijske ustanove te psihijatre i druge psihijatrijske djelatnike pokušavajući se na neprimjeren način obračunavati s društvenim "moćnicima" i u tom obračunu dovode u pitanje cjelokupni sustav, ističe u priopćenju predsjednik Hrvatskoga psihijatrijskog društva (HPD) i ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče prof. dr. Vlado Jukić.

U opsežnom priopćenju prof. Jukić ističe da se "usuđuje reći da ima dobar uvid u stanje funkcioniranja hrvatske psihijatrije" te da "nema prisilnih hospitalizacija koje bi imale bilo kakvu političku ili izvanpsihijatrijsku konotaciju". S tim u vezi podsjeća da je u Vrapču od 1969. do 1987. godine, zbog političkih razloga, bilo "izolirano" 49 osoba - 44 muškarca i pet žena - i to u 120 navrata.

"Zadnjih su dana neke nevladine udruge i neki mediji (posebno čudi da u tom orkestru značajan doprinos daje HRT) svojim nastupima i napisima, možda s časnim namjerama, značajno pridonijeli daljnjoj i snažnijoj stigmatizaciji osoba s duševnim smetnjama", piše u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter