Stiglo proljeće nakon rekordno kišne zime

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prema najavama, proljeće stiže točno na vrijeme. Prekosutra, s prvim danom ožujka, započinje klimatološko proljeće. Prema vremenskoj slici i temperaturama zraka, započelo je dva ili tri dana ranije. Lijepo, sunčano i sve toplije vrijeme nastaviti će se i u prvoj polovici ožujka.

Što nam vrijeme donosi u idućim mjesecima? Prema statističkim podacima i prema usporedbi s nekim ranijim godinama, veliki su izgledi da će nakon kišovite i snježne zime i čitava godina biti kišovitija. Ukoliko se to predviđanje ostvari, veliki su izgledi da će sušni periodi u idućim mjesecima biti znatno kraći, da će ljetne vrućine trajati kraće te da će biti podnošljivije. Takva bi promjena bila i više nego dobrodošla, jer su u posljednje dvije godine proljeća i ljeta bila vrlo topla i vrlo suha.

Zima koja završava zaslužuje kratak osvrt. Vremenske prilike su u posljednja tri mjeseca bile i više nego zanimljive. U ta tri mjeseca na području Istre palo je ogromnih 450 do 550 litara kiše po metru četvornom što su količine koje pojedinih godina ne padnu tijekom čitave godine. Za nama je najkišovitija zima otkad se vrše ta mjerenja u Istri. Zajedno s prošlogodišnjom jeseni u Istri je u posljednjih šest mjeseci palo ogromnih 1.000 litara po metru četvornom što je, isto tako, do ove godine nezabilježen dugogodišnji rekord.

Osim obilnih oborina, posljednji su mjeseci bili obilježeni jakim vjetrovima, svakih su se nekoliko dana izmjenjivali jaki južni vjetrovi i nekoliko vrlo jakih bura s kojima je k nama dolazio hladan zrak sa sjevera Europe. Mnogobrojne ciklone i relativno hladno vrijeme pridonijelo je i tome da će ovogodišnja zima u Istri biti zabilježena kao zima s najviše snijega. Snijeg je u Istri padao u sva tri zimska mjeseca.

No, prema prosječnim temperaturama, zima je bila čak i nešto toplija od prosjeka. Zabilježeno je tek nekoliko izuzetno hladnih dana čime su izbjegnuta sva moguća smrzavanja. (Meteorolog Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter