Stiglo jeftinije gorivo za male brodare

Brodari iz Rapca gube cijeli dan za odlazak do Opatije po gorivo (I. RADIĆ)
Brodari iz Rapca gube cijeli dan za odlazak do Opatije po gorivo (I. RADIĆ)

Proteklih dana na kućne adrese malih brodara stižu identifikacijske kartice temeljem kojih od 1. srpnja mogu kupovati plavi dizel u koji nije uračunata trošarina za razliku od klasičnog dizela. To će im omogućiti velike uštede u poslovanju jer to pogonsko gorivo košta 6,11 kuna, dok su do sada plaćali 9,5 kuna za litru dizela.

Valter Grubica iz Poreča, predsjednik Sekcije brodara pri HOK-u veli da je zadovoljan što su napokon postigli ono za što su se borili proteklih šest godina, a što odavno imaju svi mali brodari u Europskoj uniji.

- Vlasnici istarskih izletničkih brodova plavi dizel sada mogu kupovati na priobalnim benzinskim postajama u Poreču, Rovinju, Puli i Opatiji, dodao je Grubica.

No, unatoč ovoj dobroj vijesti, za brodare se pojavio niz drugih problema. Nenad Perić iz obrta Monsun, koji posluje u Rapcu, veli da je proteklih dana Ina donijela odluku da će plavi dizel na postajama na Cresu i Plominu prodavati samo ribaricama, ali ne i izletničkim brodovima.

- Time nas Ina želi prisiliti da brodove vozimo u Opatiju na tankanje. No, to je potpuna besmislica za mene i ostale kolege u Rapcu jer bi morali jedan dan u tjednu obustaviti turističke vožnje samo kako bi išli na točenje jeftinijeg goriva do Opatije.

Za mene to sada nema smisla i prisiljen sam kupovati običan i skuplji dizel u Plominu ili Cresu, ogorčeno zaključuje Perić koji se pita tko će brodarima nadoknaditi štetu koju im čini Ina svojom samovoljnom odlukom. (P. GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter