Stiglo cjepivo protiv gripe, cijepljenje od 3. studenog

Organizatori su najavili bogat program sajma
Organizatori su najavili bogat program sajma

Cijepljenje protiv gripe počinje u petak 3. studenog kod obiteljskih liječnika nakon što im se distribuira cjepivo koje je pristiglo u četvrtak u županijski Zavod za javno zdravstvo. Ukupno je stiglo 12.960 doza za Istarsku županiju što je tristotinjak više nego lani. Stručnjaci očekuju veću epidemiju gripe nego prošle zime, a prvi slučajevi obično se bilježe oko Nove godine, premda je lani gripa registrirana u Hrvatskoj već početkom prosinca.

Činjenica je da se većina stanovništva ne cijepi iako liječnici smatraju da je cijepljenje protiv gripe najefikasnija mjera zaštite. Nakon medijske kampanje protiv cijepljenja uopće, započete prije nekoliko godina, uvelike se smanjio broj osoba koji se cijepe.

I ove se godine preporuča cijepljenje najosjetljivijoj kategoriji građana. Stoga je besplatno i posebno se preporuča osobama starijima od 65 godina, pacijentima s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, oboljelima od šećerne bolesti, osobama koje su imale transplantacije, osobama s oslabljenim imunitetom te zdravstvenim djelatnicima. Ostali plaćaju cijepljenje, ali samo 20 kuna.

Lani je u Istri cijepljeno 11.590 osoba, a obiteljski liječnici su evidentirali prošle zime više od tri tisuće oboljelih. Broj osoba koje su preboljele gripu u Istri bio je naravno puno veći, jer se svi ne javljaju liječnicima, a niti liječnici ne prijavljuju Zavodu svakog oboljelog budući da gripa po simptomima može biti slična drugim virusnim pa i bakterijskim oboljenjima. (GI)


 


Podijeli: Facebook Twiter