Stiglo 45 primjedbi na Kaštijun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon okoncanja cetveromjesecnog roka tijekom kojeg su gradani mogli uputiti primjedbe vezane uz kredit koji tvrtka Kaštijun planira dignuti u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBOR) na adresu tvrtke stiglo je 45 primjedbi od kojih i jedan žalbeni obrazac koji sadrži 6.470 potpisa gradana Medulina i Pule. Po rijecima direktorice tvrtke Kaštijun Vesne Dukic, gradani uglavnom traže pojašnjenje kriterija vezanih uz investiranje u MBO, upozoravaju na nestrucnost izrade studije utjecaja na okoliš, a protive se i odabranoj lokaciji te strahuju da ce se ondje odlagati radioaktivni otpad.

Izmedu ostalog gradani zahtijevaju i izmjene županijskog prostornog plana vezano uz zbrinjavanje otpada, a aktualnu vlast osuduju zbog namještanja lokacije na Kaštijunu. Javnost je ogorcena i zbog nedovoljne informiranosti o projektu, a protive se i tehnologiji obrade otpada, proizvodnji RDF-a koji ce se spaljivati u cementari u Koromacnu. Upozoravaju i na nestrucnu sanaciju sadašnjeg odlagališta, a neki su uvjereni da ce se na Kaštijunu u buducnosti dovoziti otpad iz drugih država.

Dukic veli da ce nakon završetka javne objave projekta odgovore na tehnicki dio pitanja pripremiti tvrtka Kaštijun uz pomoc projektanata i konzultanata koji su pripremali projektnu dokumentaciju, a potom ce ih na uvid i dopunu dostaviti ekspertima EBOR-a. Nakon obrade svih primjedbi izradit ce se izvještaj o provedenoj proceduri, koji ukljucuje odgovore na sva postavljena pitanja, a to ce potom biti poslano u EBOR na razmatranje.

Po njenim rijecima, ako upravni odbor banke procijeni da je projekt prihvatljiv za kreditiranje, potpisat ce se sporazum o financiranju, a ugovor o kreditu bit ce potpisan nakon raspisivanja dva medunarodna natjecaja za projektiranje i nadzor. Dukic veli da ce iznos kredita biti definiran najpovoljnijim ponudama na natjecajima, a da planirani zajam EBOR-a iznosi do 19,9 milijuna eura.


Podijeli: Facebook Twiter