Stigli računi za koncesije nad turističkim zemljištem

Račun je dobio i Arenaturist - kamp Stupice (arhiva/E. STRENJA)
Račun je dobio i Arenaturist - kamp Stupice (arhiva/E. STRENJA)

Ministarstvo turizma do sada je poslalo račune za koncesije za zemljište na adrese deset trgovačkih društava/hotelsko-turističkih tvrtki za 31 zahtjev za kampove; ukupna vrijednost tih računa je 22,24 milijuna kuna, a preostale račune za još oko 50 zahtjeva poslat će u iduća dva tjedna, doznaje se iz tog ministarstva.

Prve račune za koncesije za zemljište Ministarstvo turizma počelo je slati krajem listopada, i to trgovačkim društvima koja su podnijela zahtjeve za odobravanjem koncesija za korištenje zemljišta neprocijenjenog u postupku pretvorbe i privatizacije u kampovima i ostalim turističkim naseljima.

Zaprimljeno je 95 zahtjeva, koja je uputilo 50 trgovačkih društava, i to za koncesije nad zemljištima na kojima se nalaze kampovi, ukupne površine 14 milijuna metara četvornih, a zakonske uvjete zadovoljila su 84 zahtjeva.

Ukupan iznos svih računa je 50,2 milijuna kuna, a odnosi se na stalni i promjenjivi dio koncesijske naknade za 2011. te stalni dio koncesijske naknade za 2012., objašnjavaju iz Ministarstva.

Do sada su poslali račune za 31 zahtjev na adrese deset trgovačkih društava - Plava laguna (4 zahtjeva), Maistra (7), Arenaturist (9), Istraturist (5), Borik (1), Hadria (1), Hoteli Pag (1), Hoteli Podgora (1), Hoteli Živogošće (1) i Vranjica Belvedere.

Osim ukupne vrijednosti poslanih računa (22,24 milijuna kuna), iz Ministarstva dodaju i da se pojedinačni iznosi kreću od 200-ak tisuća do 6 milijuna kuna, kao i da je po ispostavi računa rok za plaćanje 15 dana.

Naglašavaju i da su iznosi na ispostavljenim računima samo privremena koncesijska naknada, dok će se njena konačna visina definirati nakon sklapanja koncesijskog ugovora.

Objašnjavaju i da ispostavljanje računa trgovačkim društvima koja su podnijela zahtjev ne znači da svi podnositelji zahtjeva po primitku računa polažu pravo i imaju uvjete za dobivanje prioritetne koncesije temeljem Zakona o turističkom zemljištu, na primjer u slučajevima tvrtki-kćeri trgovačkih društava koja su sudjelovala u procesu pretvorbe i privatizacije.

Maksimalan rok za dobivanje koncesije za turističko zemljište u kampovima je 50 godina, a konačna prava i obveze svih podnositelja zahtjeva za dobivanje koncesije u kampovima definirat će se budućim koncesijskim ugovorom, ističu iz Ministarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter