Stigli povjerenici u općine s raspuštenim vijećima

Višnjan (M. MIJOŠEK)
Višnjan (M. MIJOŠEK)

Odlukom Vlade Republike Hrvatske, Mladen Buršić iz Višnjana danas stupa na dužnost povjerenika Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća i načelnika. Naime, Vlada je na sjednici održanoj 26. siječnja donijela odluku o raspuštanju Općinskog vijeća Višnjana i prestanku mandata načelnika Milana Dobrilovića. Povjerenik Buršić će do izbora novih članova predstavničkog tijela u svibnju obavljati poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća i općinskog načelnika, a za svoj rad odgovarat će Vladi Republike Hrvatske, putem izvješća koje će proslijediti Ministarstvu uprave. Sredstva za rad povjerenika osiguravaju se u proračunu Općine Višnjan, stoji u vladinoj odluci.

Budući da tek stupa na dužnost Buršić još ne želi davati nikakve izjave, jer, kaže, još nije vidio dokumentaciju niti je upoznat sa stvarnim stanjem u Općini i zapravo ne zna što ga čeka. 

Mladen Buršić umirovljeni pravnik, prije odlaska u mirovinu obavljao je dužnost pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Višnjan i to dvije godine dok je načelnica bila Nevija Poropat i šest godina dok je dužnost načelnika obavljao Angelo Mattich. Buršić je dužnost vladina povjerenika za općinu Višnjan obavljao i 2012. godine, kada se općina Višnjan naša u sličnoj situaciji.

Da podsjetimo Vijeće Općine Višnjan do 31. prosinca 2016. nije prihvatilo općinski proračun za ovu godinu, niti je donijelo odluku o privremenom financiranju. U takvim slučajevima Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi predviđa da povjerenik donese odluku o privremenom financiranju u skladu s posebnim zakonom, a financiranje se vrši na temelju proračuna iz prethodne godine. Dakle, povjerenik je dužan osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u općini do uspostave njezinih tijela. Međutim, povjerenik ne može donositi ili mijenjati proračun jedinice lokalne samouprave i ne može raspolagati njezinom imovinom, osim ako je to nužno radi izvršenja ranije preuzetih obveza ili dovršenja ranije započetih poslova.

Carić ostaje raditi i u Kršanu

Voditelj Odsjeka za pravne poslove Općine Kršan, Roman Carić, imenovan je povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za Općinu Lanišće. Odluka o tome donijeta je 26. siječnja, a Carić funkciju povjerenika obavlja od jučer. Carić i dalje ostaje djelatnikom Općine Kršan, a u Lanišće će navraćati prema potrebi, kako bi održavao tekuće poslove općine, do formiranja nove općinske vlasti, nakon lokalnih izbora u svibnju ove godine. Carić je jučer prvi put posjetio općinsku upravu, kako bi se upoznao sa stvarnim stanjem i financijama općine

- Nakon dubljih analiza, znat ću više o stanju u općini, financijama i ostalim problemima, rekao nam je Carić. (M. RIMANIĆ, A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter