Stigli poticaji za stambenu štednju u 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo financija u cetvrtak je doznacilo državna poticajna sredstava temeljem prava koje su stekli klijenti stambenih štedionica i dobrovoljnih mirovinskih društava uplatom na svoj racun u dalekoj 2010. godini.

U Hrvatskoj oko pola milijuna gradana štedi u pet stambenih štedionica i 21 dobrovoljnom mirovinskom fondu, a u cetvrtak im je država doznacila 233 milijuna kuna poticaja: 38,2 milijuna kuna clanovima fondova i 194,8 milijuna štedišama štedionica.

Medutim, nece svi moci odmah raspolagati tim novcem, vec samo oni kojima je 2010. ili 2011. istekao ugovor o stambenoj štednji. Ostali ce to moci kad im istekne postojeci ugovor, a clanovi fondova tek po umirovljenju.

Poticaj koji su dobili iznosi 15 posto na obavljenu uplatu u 2010., odnosno maksimalno 750 kuna. To znaci da je trebalo uplatiti najmanje 5.000 kuna da bi se dobio maksimalan iznos poticaja. Oni koji su željeli uplatiti više, mogli su otvoriti dodatne racune u štedionicama na ime clanova obitelji pa tako skupiti poticaje po više racuna.

Takvo kašnjenje u odnosu na ugovore, kojima su definirane isplate cetiri puta godišnje, i to godinu dana nakon uplate pologa, ukazuje da je vlasti zajednicko kašnjenje u isplacivanju poticaja od bar godinu dana. Uz to, od 2007. država isplacuje poticaje mjesec dana kasnije no godinu ranije, a daleke 2004. poticaji su bili isplaceni vec u srpnju za uplate obavljene u 2003.

Svi koji su lani uplatili novac na svoj racun u štedionicu i mirovinski fond, mogu ocekivati državne poticaje 2013. godine, i to vjerojatno ne prije travnja. Nastavi li se takav trend, onima koji uplate novac u štedionicu i mirovinski fond do kraja 2012. poticaji ce biti isplaceni u - svibnju 2014. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter