Stigli popusti i duže radno vrijeme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtak je u cijeloj Italiji, osim nekoliko iznimki, pocela sezona popusta, koja ce potrajati do ožujka. Prvi dan je bilo poprilicno živo u cijeloj regiji Friuli-Venezia Giulia pa i u Trstu.

Istina, primijetili smo da je bilo puno više onih koji su samo promatrali nego onih koji su kupovali. To se najbolje vidjelo u tršcanskoj starogradskoj jezgri, dok recimo u velikim prodajnim centrima poput Torri d' Europa ta razlika nije bila toliko uocljiva.

U jednom ducanu nadomak poznatog Ponterossa vlasnik je u izlogu postavio model s trapericama, košuljom, puloverom i kožnom jaknom u željeznom kavezu. Slika je amblematicna iz više razloga, a jedan je da je izložena roba unatoc sniženjima i dalje za mnoge nedostižna. Osim toga, 2. sijecnja u cijeloj je Italiji stupio na snagu novi zakon koji u potpunosti liberalizira radno vrijeme trgovina.

Naime, vlada Marija Montija odlucila je ukinuti sve moguce zabrane i ogranicenja - svi ducani, svi prodajni centri mogu raditi 24 sata na dan, cijelog tjedna (ukljucujuci i nedjelju), i to 365 dana u godini. Veliki prodajni centri koji raspolažu radnom snagom, kapitalom, prostorom i boljim uvjetima privredivanja pozdravili su odluku vlade. Mali trgovci u svim gradskim središtima koji muku muce zbog krize, koji su smanjili broj radnika, pa sada rade tek vlasnik i eventualno clanovi uže obitelji reagirali su oštro i s puno gorcine jer tko ce moci parirati konkurenciji velikih outlet centara?



Bilo kako bilo, ovo je najvažnija novost u Italiji i radikalno ce izmijeniti sistem rada i života jer kupci nece više morati gledati na sat prilikom obilaska trgovine. Veliki centri u blizini talijansko-slovenske granice umnogome ce iskoristiti te pogodnosti.

Montijeva vlada se odlucila na liberalizaciju da bi potaknula kupovinu, koja je drasticno pala nakon usvajanja restriktivnih mjera stabilizacije koje su povecale porezni pritisak na prosjecnog Talijana i dovele do vrtoglavog porasta cijena. Pitaju se u Italiji što im treba ducan otvoren nakon 20 sati, kad kupaca i novca ima sve manje.

Dakle, svi nude robu po nižim cijenama, prilika je na sve strane. U jednom izlogu piše da se nudi sva roba po primamljivoj cijeni od 29 eura, drugi nude popuste i do 70 posto. U unutrašnjosti ducana naci cete obavezno dio prostora gdje se košulje, majice, puloveri, carape prodaju po fiksnoj i daleko nižoj cijeni: negdje se nude po 12 eura, negdje po deset, a oko takvih štandova uvijek ima gužve.

Zanimljivo je da je ove godine, za razliku od prethodnih, najcešce viden promidžbeni pano u izlozima onaj gdje se nudi skupni popust od 50 posto: sve što je unutra prodaje se u pola cijene. Na slican korak odlucile su se i velike i poznate firme, jer ocito im je u skladištu ostalo poprilicno neprodane robe.

Sezona popusta je pocela za sve, osim za Kineze, koji ionako cijele godine imaju povoljne cijene, pa tko voli nek' izvoli. (Napisao i snimio Elio VELAN)

REPORTAŽU S PRVOG DANA SEZONSKIH SNIŽENJA U SUSJEDNOJ SLOVENIJI I NA TALIJANSKOJ GRANICI PROCITAJTE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter