Stigle prve iskaznice s cipom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nove, tzv. pametne, zdravstvene iskaznice s cipom pocele su se distribuirati osiguranicima u Istarskoj županiji. Izdavat ce se postupno sve do kraja iduce godine, a do izdavanja nove iskaznice vrijedit ce stare.

Osiguranici kojima je stara iskaznica istekla, a nisu još dobili novu trebaju zatražiti potvrdu o svom statusu u ispostavama HZZO-a, doznajemo od Nade Perentin, procelnice županijske ispostave HZZO-a. Potvrdila je da se izdavanje novih iskaznica odvija sporo u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u našoj županiji. Osiguranici koji pak mijenjaju status osiguranja dobit ce potvrdu (kartoncic) koji ce vrijediti kao iskaznica, doznajemo od glasnogovornice HZZO-a.

Prema našim informacijama, poduzeca koja su još u kolovozu zatražila iskaznice za novoprimljene radnike nisu ih dobila. Zbog toga takvi osiguranici ili firme u njihovo ime moraju u više navrata podizati potvrde koje vrijede samo mjesec dana i potvrduju njihov status u zdravstvenim ustanovama.

Nova ce iskaznica imati cip na koji ce zdravstveni djelatnici moci upisivati, dodavati i mijenjati podatke. Uputnice i recepti nece se više ispisivati na papir. Novu cemo iskaznicu platiti 25 kuna prilikom preuzimanja, a trajat ce najmanje pet godina, nece se morati mijenjati pri promjeni poslodavca ili statusa.

Do nove godine trebalo bi biti podijeljeno 150.000 novih iskaznica, a postupno bi ih trebalo dobiti svih 4,35 milijuna zdravstvenih osiguranika u Hrvatskoj. Na slici: nova iskaznica s cipom.


Podijeli: Facebook Twiter