Stigla proljetna sardela, Mirna opet u pogonu

Gotovo sve konzerve izvoze se u jugoistočnu Europu (M. MIJOŠEK)
Gotovo sve konzerve izvoze se u jugoistočnu Europu (M. MIJOŠEK)

Nakon dvotjedne stanke ponovno je pokrenuta proizvodnja u našoj najvećoj tvornici za preradu ribe Mirna u Rovinju. S boljim vremenskim prilikama počeo je i proljetni ulov srdela pa je uspostavljena normalna proizvodnja. U Mirni se nadaju da će ribe biti dovoljno kako bi i dalje pratili uzlazni trend, koji je najviše došao do izražaja u prošloj godini, najboljoj nakon dužeg razdoblja stagnacije proizvodnje.

- Lani je Mirna uz dodatno zapošljavanje 40 radnika, čime je njihov broj prešao 200, dostigla proizvodnju od 20 milijuna konzervi, za petinu više nego 2011. Takvu je proizvodnju pratio i rast ukupnog prihoda za 27 posto, čime je prvi put prešao 60 milijuna kuna, kaže predsjednik Uprave Saša Krobot.

Gotovo 90 posto proizvodnje Mirna plasira na tržišta zemalja jugoistočne Europe, udružene u slobodnu trgovinsku zonu CEFTA. Za sada nije poznato da li će i Mirni, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kao i drugim našim izvoznicima u prehrambenoj i duhanskoj industriji uvesti carine, što bi uvelike povećalo troškove. Brojni izvoznici već su kupili proizvodne pogone u Bosni i Hercegovini te Srbiji da bi smanjili troškove i povećali konkurentnost. Mirni je, osnovanoj 1877. i s najdužom tradicijom u Hrvatskoj, zbog povezanosti s morem i ribarima nemoguća takva solucija. Što planiraju ukoliko se uvedu carine za riblje konzerve?

- Poznato je da pregovore za zadržavanje sadašnjeg slobodnog režima trgovine sa CEFTA-om vodi Europska komisija. Mi za sada od naših nadležnih ministarstava nemamo precizne informacije da li ćemo i dalje biti oslobođeni carine prema zemljama u regiji koje su naši najveći kupci. Budući da ni jedna od njih ne proizvodi prerađevine od morske ribe, izgledno je da se carine neće uvesti, zaključuje Saša Krobot. (A. POKRAJAC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter