Stigla dva nova porođajna kreveta

Predstavljanje vrijedne opreme donirane pulskom rodilištu (N. LAZAREVIĆ)
Predstavljanje vrijedne opreme donirane pulskom rodilištu (N. LAZAREVIĆ)

Dva nova porođajna kreveta, stolci, kolica i inventar koji će liječnicima i primaljama omogućiti bolju asistenciju pri porodu, novi ginekološki stol za pregled te ležeća kolica koja će olakšati transport pacijentica te obnovljena stolarija na dijelu rodilišta donacija su Bina-Istre i njezinih poslovnih partnera vrijedna više od pola milijuna kuna koja je uručena rodilištu pulske Opće bolnice.

Sve ide i u novu bolnicu

Kako je istaknuto na jučerašnjoj svečanosti primopredaje, sva donirana oprema bit će u upotrebi i nakon preseljenja u novu bolnicu što je čini dugoročno isplativom i iznimno vrijednom za pacijentice.

U pulskom rodilištu godišnje se rodi više od tisuću novorođenčadi, i s obzirom da je jedino rodilište u Istarskoj županiji, od posebnog je značaja za cijelu lokalnu zajednicu. Bina-Istra i njezini partneri donacijom su željeli stoga poboljšati kvalitetu boravka i udobnost majki i njihovih beba, što je iznimno važno u tom ključnom životnom trenutku.

Da se dobra bolnica prepoznaje po dobrom rodilištu istaknuo je i pročelnik službe za ginekologiju i opstetriciju dr. Dragan Belci kazavši da u rodilištu sve počinje, počinje život te da loš ishod na početku može odrediti sudbinu cijele obitelji.

- Stol je čvrst, udoban, radi se o jednim od boljih stolova trenutno na ovom području Europe. Nakon dugo godina, imamo uvjete za ugodniji, bolji i sigurniji porod, rekao je Belci te pokazao u koje se sve pozicije može postaviti. Istaknuo je da stol može postići poziciju koja je najfiziološkija, a to je polusjedeći položaj rodilja. Stol je zasigurno korak naprijed u našoj doktrini opstetricije i puno će nam pomoć, rekao je Belci. Također, kazao je da se u slučaju komplikacija, rodilja odmah sa stolom može vrlo brzo prebaciti u operacijsku salu koja se nalazi u sklopu rađaonice tako da u roku od tri minute mogu otpremiti pacijenticu, a nakon pet, šest minuta, poroditi bebu.

- To je jako važno. Vrijeme je dragocjeno i svaka je minuta važna, rekao je Belci, zahvaljujući na vrijednoj donaciji.

Partneri-istarski poduzetnici

Istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo donacijom i kazao da se radi o vrlo vrijednoj donaciji društveno odgovorne tvrtke koja zna cijeniti potrebe šire zajednice, imajući u vidi sve teškoće s kojima se mnoga poduzeća danas suočavaju. Gradonačelnik Pule Boris Miletić je također izrazio zadovoljstvo vrijednom donacijom, kazavši da je zasigurno ispravna odluka da jedan dio prihoda koji se ostvaruje, jedna društveno odgovorna tvrtka na ovakav način vraća natrag u zajednicu.

- Vjerujem da ćemo i projekt istarskog ipsilona privesti kraju prije svega zbog povećanja sigurnosti i protočnosti. Najveći dio posla je napravljen, no nedostaje još jedna dionica i vjerujem da je svima danas jasno da je to potrebno. Istra ostvaruje preko jedne trećine ukupnog turizma, a znamo da je taj dio Ipsilona ujedno i najnesigurniji, rekao je između ostalog Miletić.

Predstavnici Bina-Istre, direktor Kristian Santaleza i generalni direktor Dario Silić, zahvalili su se svim partnerima koji su se uključili u akciju prikupljanja donacija, njih više od 60-ak uglavnom istarskih poduzetnika. U teškim gospodarskim uvjetima, rekao je Santaleza, lijepo je vidjeti zajedništvo. Dodao je da su se u akciju uključili i partneri iz drugih dijelova zemlje. Donirana oprema će rodilištu i rodiljama osigurati udobnost, sigurnost i brzinu, istaknuo je Silić te dodao da će i nastavak gradnje dionice Ipsilona, odnosno probijanje "cijevi", isto tako osigurati udobnost, sigurnost i brzinu da putnici dođu svojim kućama.

Pomoć usmjerena na dobrobit zajednica

Bina-Istra već se tradicionalno svake godine odlučuje na snažnu podršku projektima usmjerenim na dobrobit šire zajednice, i sukladno načelima njihovog godišnjeg programa održivog razvoja (usmjeren prema zdravlju i edukaciji djece), ove godine pomoć je usmjerena k rodilištu Opće bolnice Pula. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter