Stigao novi Massive Attack

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon višegodišnje diskografske pauze i na radost mnogobrojnih obožavatelja diljem svijeta, bristolska trip-hop skupina Massive Attack objavila je novi EP pod nazivom "Splitting the Atom". Odlicna je to uvertira u njihov zagrebacki nastup, koji ce biti za tocno mjesec dana, 6. studenog u Domu sportova. U Hrvatsku stižu u sklopu velike, 18-mjesecne svjetske turneje, koja je pocela prije dva tjedna rasprodanim koncertima u Londonu, a završava u Švicarskoj. Hrvatska publika moci ce ih ponovno slušati i gledati nakon nezaboravnog audiovizualnog iskustva šest godina ranije na zagrebackoj Šalati. Istine radi, tako dobri nisu bili prošlog ljeta na koncertu u Ljubljani.

Novi glazbeni EP uradak s cetiri skladbe najava je njihovog dugo ocekivanog i još neimenovanog albuma, ciji se izlazak ocekuje u veljaci iduce godine. Bristolski dvojac Robert "3D" Del Naja i Grantley "Daddy G" Marshall odustali su od naziva "Weather Underground". Kakogod, ostaje otvorenim pitanje hoce li novi album kvalitetom pratiti "Blue Lines" iz 1991., "Protection" iz 1994., "Mezzanine" iz 1998. i "100th Window" iz 2003. godine.

Pitanje je hoce li sve cetiri pjesme sa svježe izdanog EP-a završiti i na novom albumu ovih utemeljitelja trip-hopa, no fanovima one svakako daju uvid u ono što ih ceka na novom albumu. U odlicnoj naslovnoj "Splitting the Atom" gostuje legendarni reggae pjevac Horace Andy; njegovom glasu prepušten je refren pjesme, no uvodni vokal je kreacija benda i po stilu pjevanja zvuci kao Leonard Cohen, a po boji kao Tom Waits.U pjesmi "Psyche" gostuje trip-hop pjevacica Martina Topley Bird, ciji senzibilni glas i aranžmani asociraju na Portishead, a i ostatak EP-a blizak je atmosferi tog sjajnog benda. Inace, Martina Topley Bird, nekadašnja suradnica Trickyja, nastupit ce u Zagrebu kao "predgrupa" i kao gost Massive Attacka.

Nešto hermeticnije su preostale dvije pjesme na EP-u, "Pray for Rain", na kojoj gostuje Tunde Adebimpe iz benda TV On The Radio, te "Bulletproof Love", u kojoj pjeva Guy Garvey, frontmen grupe Elbow.Novi EP dostupan je zasad samo digitalnim, internetskim putem, uz cijenu od 15-ak kuna, dok je bend za najodanije obožavatelje i strastvene kolekcionare objavio tisucu primjeraka na vinilu, po cijeni od 20 funti.


Podijeli: Facebook Twiter