Stigao je zimski Veznik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi zimski broj Veznika od danas je na hodnicima Rojca, rekao je u cetvrtak na konferenciji za novinare u prostoru udruge Metamedija uredivacki tim - Marino Jurcan, Irena Burba, Rudija Pavlicevic, Vjeran Juhas i Svetlana Stojanovic.

Kao što i samo ime kaže, Veznik - ljudi iz Rojca ima za cilj unaprijediti komunikaciju udruga u Rojcu te široj javnosti prikazati bogatstvo i razlicitosti što se kriju u bivšoj vojarni.

Veznik izlazi kvartalno i u novom se, drugom broju fokusirao na aktualne društvene teme i znacajne obljetnice. Tako u povodu Medunarodnog dana ljudskih prava donosi tekst o Antifa festu te intervju s psihologinjom i magistricom znanosti Marlenom Plavšic, kao i anketu.



Problemski se bavi multikuturom u Hrvatskoj te financiranjem iz EU-fondova u nevladinom i javnom sektoru. Veznik istražuje i informiranost gradana o Puli kao bivšem vojnom gradu prepunom napuštenih vojnih nekretnina koje, s obzirom na njihovu lokaciju i usmjerenost grada prema moru, trenutno predstavljaju okosnicu buduceg razvoja grada.

Bavi se aktualnim i zabrinjavajucim fenomenom kockanja mladih. S obzirom na to da je godina na isteku Europska godina volontiranja, Veznik donosi clanak i o toj temi.

Ovaj broj informira citatelje i o radu pojedinih udruga, mladih umjetnika, ali i o problemima koje su udruge izložile na sastanku inicijative za osnivanje Saveza udruga Rojca održanom ovog mjeseca.



- Možemo reci da je Veznik, uz Rojcnet, jedan od rijetkih primjera community medija, što bi znacilo da je to medij koji kreira zajednica. U ovom slucaju novine i portal Rojca nastaju u okviru zajednice udruga koje povezuje ova zgrada, no i puno više od toga.

Jedan od ciljeva Saveza udruga Rojca je da se, zahvaljujuci povezivanju i zajednickim programima, na Rojc ne gleda kao na zgradu u kojoj je 110 zasebnih udruga, vec da se može u javnosti predstaviti kao cjelina. Takav medij je participatoran i zainteresirani pojedinci se lako mogu ukljuciti u njihov rad, a okupljaju i velik broj volontera.

No, ono što je možda najbitnije kod community medija je da su oni na neki nacin rasadnik znanja, mjesto gdje se uci. U kreiranje Veznika je tako ukljucen veliki broj suradnika iz Rojca, novinara, fotografa, udruga, a i internetski portal Rojcnet se kreira na nacin da svaka udruga može sama objavljivati vijesti programom koji je jednostavan za korištenje, rekla je Burba iz Zelene Istre.

Jurcan je naglasio da se u novom broju nalazi i clanak "Vaša veza za Veznik" koji je namijenjen iskljucivo udrugama i gradanskim inicijativama koje imaju prostore u Društvenom centru Rojc te ih je uredivacki tim pozvao da se ukljuce u kreiranje iduceg broja, odnosno da svoje prijedloge, pohvale, kritike i donacije ubace u poštanski sanducic Veznika koji ce se nalaziti na ulazu u zgradu.

- Dobrodošle su sve vrste izraza - crteži, stripovi, fotografije u digitalnom obliku i tekstovi u pisanom obliku o udrugama i njihovom radu, koji ce biti objavljeni i na službenim internetskim stranicama www.rojcnet.pula.org, porucilo je uredništvo. Summa sumarum, o Rojcu iz Rojca.

Društveno-edukativna igra "Rojc"

U stilu popularne društvene igre "Covjece ne ljuti se" Veznik na duplerici donosi edukativnu društvenu igru za odrasle "Što smiješ, a što ne smiješ u Rojcu" pa na zabavan nacin možete upoznati situacije u kojima se možete naci tijekom boravka u i oko zgrade.


Podijeli: Facebook Twiter