Stigao blagoslovljeni plamen - simbol ljubavi i mira

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Simbol ljubavi i mira, Betlehemsko svjetlo danas je stiglo u grad. Uobičajeno, donijeli su ga predstavnici Odreda izviđača Istra i Odreda izviđača pomoraca Uljanik Pula, a čine to redovito već dvadeset godina. Dočekala ih je i svijetlo preuzela zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci te su zajednički odnijeli svijetlo u predvorje gradske palače.

Ondje si građani od 9 do 21 sat mogu doći upaliti svijeće te prenijeti blagoslovljen plamen u svoje domove. To će moći učiniti i u pulskoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje će biti odneseno na Badnjak. Puh Belci je zahvalila izviđačima što njeguju ovu tradiciju u gradu te im zaželjela svako dobro u daljnjem djelovanju. Inače, po svijetlo hrvatski izviđači odlaze u Beč gdje ono stiže iz Betlehema te ga donose u zagrebačku katedralu. Ondje su u nedjelju po njega otišli i pulski izviđači. U Puli ima oko 150 izviđača u dvije jedinice, a postoje od 1951. godine.

Ova se tradicija u Hrvatskoj njeguje od 1986. godine kada je prvi put Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku doneseno iz Beča. Svake godine tjedan prije Božića jedno dijete iz Austrije u "Spilji rođenja" Isusa Krista u Betlehemu zapali Betlehemsko svjetlo koje se potom avionom doprema u Austriju. U Beču se slavi ekumenska misa i na njoj se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija. Nakon ekumenskog slavlja, izviđači Svjetlo prenose u svoje države, odakle dalje svjetlo prenose u crkve, bolnice i domove u želji širenja pozitivnih vrijednosti, ljubavi i mira. Program je prerastao u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost ne samo u cijeloj Europi, Betlehemsko svjetlo je nošeno skautskim načelima i u srcima mladih pohodi Aziju, Sjevernu i Južnu Amerike, sjeverni dio Afrike. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter