Štifanicu pet i pol, Šilicu cetiri godine zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog preprodaje kokaina i heroina, Županijski sud u Rijeci nepravomocno je osudio Puljanina Milana Štifanica na pet i pol godina zatvora, a njegovog prijatelja Dalibora Šilica iz Pule na cetiri godine. Dio optužnice USKOK-a koji se odnosi na prikrivanje oko 100 milijuna kuna stecenih preprodajom droge odbacen je.

Tako je Stjepan Prnjat, koji u Italiji služi zatvorsku kaznu od deset godina i osam mjeseci zbog krijumcarenja droge, osloboden optužbi za nezakonito prikrivanje novca stecenog prodajom narkotika. USKOK je procijenio da je on u poslu s drogom zaradio oko osam milijuna eura te da ih je uložio u vilu u Icicima, stan u Lovranu, automobil porsche i jahtu, te da ih je polagao na bankovne racune.

USKOK je optužio i clanove njegove obitelji Luciju, Suzanu i Blanku Prnjat te Andelku Vukojevic da su mu pomagale pri prikrivanju novaca tako što su ga polagale na svoje racune. Svi su oni oslobodeni optužbe jer, kako je navela predsjednica sudskog vijeca Ika Šaric, USKOK nicim nije dokazao da taj novac i nekretnine potjecu od posla s drogom.

I Milan Štifanic je, takoder zbpg nedostatka dokaza, osloboden optužbe da je pet milijuna eura zaradenih trgovinom drogom prikrivao kupnjom nekretnina u Istri. U njegovu stanu prilikom uhicenja pronadeno je eura, kuna, švicarskih franaka i americkih dolara u protuvrijednosti 557.700 kuna, a sudsko vijece ocijenilo je da se samo ta svota može smatrati ostvarenim prodajom droge.

Štifanic i Šilic osudeni su da su zajedno od kolovoza 2006. do travnja 2007. sakrivali drogu koju je nabavljao Štifanic, pakirali je u manje kolicine i prodavali je. Pronadena su sakrivena samo dva kilograma droge, iako je USKOK na temelju iskaza svjedoka teretio dvojac za trgovinu cak 142 kilograma droge. Iskaze tih svjedoka sudsko vijece ocijenilo je nemjerodavnim.

Nijedan od njih dvojice nije bio na izricanju presude.

Clanovi obitelji Stjepana Prnjata tijekom sudenja su bili nedostupni pa im je sudeno u odsutnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter