Štifanić: Vodio sam se interesima Grada i građana

Edi Štifanić (J. PREKALJ)
Edi Štifanić (J. PREKALJ)

"Činjenica je da nitko nije imao osobni interes, a ja sam se vodio isključivo interesima Grada i građana", odgovorio je gradonačelnik Edi Štifanić na naš upit o slučaju pravomoćne presude kojom su on, ali i bivši direktor porečke Usluge Rodoljub Kosić, dobili kaznu zatvora od jedne i pol godine, uvjetno na četiri godine.

Štifanić i Kosić su 17. rujna na županijskom sudu u Rijeci osuđeni na uvjetnu kaznu, koja je ovog tjedna postala pravomoćna, po kojoj u slijedeće četiri godine ne smiju počiniti novo kazneno djelo, jer bi u protivnom morali odraditi izrečenu zatvorsku kaznu.

Prema našim informacijama Štifanić je osuđen za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, te za poticanje na krivotvorenje službene isprave. Porečki dvojac se naime dogovorio da će "napuhati" troškove za nabavu, utovar i odvoz kamenog materijala na odlagalište Košambra kako bi pribavili nepripadnu imovinsku korist za Poreč.

Dogovorili su da će za te radove Usluzi Grad Poreč platiti nešto više od 5,1 milijuna kuna, iako je stvarna vrijednost odrađenih radova bila 1,5 milijuna kuna. Kvaka je u tome da je Poreč od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost namjeravao zatražiti povrat "uloženih" sredstava u visini od 40 posto od "napuhanih" 5,1 milijuna, čime su oštetili Fond, odnosno državu.

- Nemam običaj komentirati presude. Više komentara moći ću dati idući tjedan na konferenciji za novinare, odnosno na redovitoj kavi s novinarima koju ću organizirati. Ovo nije nov slučaj jer se o tome već pisalo u novinama, rekao je Štifanić.

Na pitanje misli li da treba moralno odgovarati ili podnijeti ostavku zbog presude Štifanić kaže da se okoristio na bilo koji način ovim slučajem, ne bi se bio niti kandidirao za gradonačelnika na prošlim izborima.

Jučer smo tijekom dana pokušali komentar o presudi dobiti i od Kosića, ali na naše se pozive i poruku nije javljao. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter