Štifanić: U Poreč se trenutno investira oko milijardu kuna

(Mateo SARDELIN)
(Mateo SARDELIN)

U porečkoj dvorani Žatika, netom prije službenog otvaranja Vinistre, održano je Gospodarsko vijeće Hrvatske gospodarske komore na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Poreča  Edi Štifanić, voditeljica Odjela za povlačenje investicija Sektora za međunarodne poslove HGK Svjetlana Momčilović, predsjednica HGK-ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić i direktor Županijske komore Pula Damir Sirotić.

Nakon uvodnog govora Jakin Majetić, o novosti usluga HGK govorila je Momčilović. Štifanić je kao domaćin prezentirao postignute rezultate u Poreču, odnosno investicije kojih je u Gradu trenutno oko jedne milijarde te naglasak dao na smanjenje broja nezaposlenih osoba na području Grada. Također je naglasio da je na području Grada u godinu dana izgrađeno šest rotora, odnosno da ih sada ima ukupno 30, te 10 kilometara novih cesta i oko osam kilometara pješačkih i biciklističkih staza.

- Sada mogu reći da smo gotovo sve napravili, no nikada nije gotovo s poslovima. Ostao nam je jedan komad zaobilaznice od oko dva kilometra.

No, moram naglasiti da smo prošlu godinu završili sa oko 33,8 milijuna kuna više u proračunu, a krajem prošle godine smo zabilježili smanjenje nezaposlenosti od oko 13 posto, što je vrlo važan i ohrabrujući podatak, a stopa nezaposlenosti je oko 6,5 posto. Stopa zaposlenosti grada je 12,88 posto i to su sve podaci koji nas izuzetno raduju. Da kucnem u drvo, proračun se izuzetno dobro puni. Grad kontinuirano ulaže, od velikih projekata svakako moram istaknuti izgradnja odvodnje sa uređajima za pročišćavanje voda vrijednog gotovo pola milijarde kuna. Što se privatnog sektora tiče dogodile su se dvije velike investicije, a to je izgradnja hotela na otoku Sveti Nikola i vodenog parka Aquacolors, kazao je Štifanić. Momčilović je javnosti prezentirala nove usluge HGK koje komora nudi i što komora radi.

- Komora zastupa interese svih članica, a između ostaloga nudi brojne baze podataka, informacije i podršku. Što se tiče novih usluga, one su podijeljene u četiri skupine, naime radi se o poduzetniku izvozniku, tenderi.hgk.hr, mobilni timovi i vaučeri. Nova usluga poduzetnik izvoznik je ustvari potpora tvrtkama u internacionalizaciji poslovanja prilagođena individualnim i konkretnim zahtjevima pojedinačnih tvrtki te identificiranje najznačajnijih inozemnih tržišta i pojedinih grupa proizvoda za svako tržište. (Mateo SARDELIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
 


Podijeli: Facebook Twiter