Štifanić: Poreč od jeseni veliko gradilište

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Izgradnja kanalizacijske mreže i sustava za pročišćavanje otpadnih voda, nove zgrade osnovne škole na Finidi, poduzetničkog inkubatora i južnog kraka porečke zaobilaznice bile su glavne teme današnje konferencije za novinare porečkog gradonačelnika Edija Štifanića.

- Neki od ovih projekata krenut će nakon turističke sezone i moram zamoliti građane za veliko strpljenje, jer će grad biti raskopan. Nakon sezone počinje izgradnja kanalizacijske mreže i pročistača. Raspisali smo četiri natječaja - za nadzor, izradu nove kanalizacijske mreže, rekonstrukciju i izmještanje postojeće te izgradnju četiri pročistača, kazao je gradonačelnik.

- U kolovozu očekujemo potpisivanje ugovora s izvođačem gradnje kanalizacije, vrijednog oko 63 milijuna kuna. Gradit će se od Nove Vasi do Poreča te od Poreča do Žbandaja. Tražili smo pojašnjenja ponuda za rekonstrukciju i izmještanje mreže za što bi radovi mogli početi do kraja listopada. Za pročistače stiglo je devet ponuda, od čega sedam unutar financijskih okvira. Angažirali smo tim stručnjaka iz Njemačke za njihovu analizu i sve su ponude ocijenjene dobrima. Kad zbrojimo sve najpovoljnije ponude, riječ je investiciji od oko 380 milijuna kuna s PDV-om, od čega će Grad sudjelovati s osam posto ili 30 milijuna kuna, kaže Štifanić.

Prije par dana počela je gradnja pretovarne stanice na odlagalištu otpada Košambra, koja treba biti gotova sredinom rujna. Poreč će, naglasio je gradonačelnik, biti prvi grad u Istri koji će dobiti pretovarnu stanicu u skladu sa sustavom gospodarenja otpada u Hrvatskoj.

Tamo će se otpad pretovarivati u veće kamione koji će ga odvoziti na zajedničko odlagalište Kaštijun. Projekt je vrijedan 6,4 milijuna kuna, od čega 80 posto financira državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak Grad. Fond financira izgradnju i ceste od rotora Žatika do Košambre za potrebe pretovarne stanice, što košta oko četiri milijuna kuna.

Prije nekoliko dana počela je prva faza izgradnje južnog dijela porečke zaobilaznice, od rotora Varvari do budućeg rotora kod Košambre na cesti za Dračevac, a riječ je o investiciji teškoj 23 milijuna kuna plus PDV, što financiraju Hrvatske ceste, a čiji se završetak očekuje početkom listopada.

Paralelno se rješavaju imovinsko-pravni odnosi za drugi, zadnji dio zaobilaznice od budućeg rotora kod Košambre do rotora Molindrio, proces koji bi trebao biti završen do početka kolovoza da bi se mogao kandidirati za sljedeći plan investicija Hrvatskih cesta.

Štifanić je rekao da se rješavaju imovinsko-pravni odnosi i za rekonstrukciju državne prometnice od rotora Žatika do rotora u Molindriju, na kojoj će se izgraditi tri nova rotora, na ulazu u Novo naselje te u turistička naselja Plavu i Zelenu lagunu. Za to će 30 milijuna kuna izdvojiti Hrvatske ceste, a završetak je najavljen do iduće turističke sezone.

Gradonačelnik je za jesen najavio i nastavak gradnje plinovoda, prema južnom dijelu grada i turističkom naselju Brulo, a koncesionar pulska Plinara projektira mrežu i za sjeverni dio grada.

Što se tiče gradnje nove zgrade osnovne škole i sportske dvorane na Finidi te rekonstrukcije školske zgrade u Žbandaju, projekta vrijednog 75 milijuna kuna u kojem će se kroz javno-privatno partnerstvo graditi i obnoviti i Medicinska škola u Puli te Osnovna škola u Bujama, Štifanić je rekao da su natječaji spremni i čeka se suglasnost Ministarstva financija za objavu.

- Ministar financija obećao mi je da će to biti brzo, da bi izvođač bio izabran za 5-6 mjeseci. Nadam se da to neće utjecati na rok gradnje i da će nove škole učenike primiti u rujnu 2016., kako je planirano, rekao je Štifanić. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter