Štifanic: Kriza nije alibi za necinjenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Možda je baš proslava Dana oslobodenja grada prilika da se još jednom kaže da smisao politike jest služenje gradanima, a smisao lokalne politike je direktno zadovoljavanje konkretnih potreba ljudi od vrtica do trece životne dobi.

Zato želim jasno naglasiti: nismo u politici da bismo radili za sebe. Ovdje smo radi naših gradana, radi njihovih potreba te radi stvaranja boljih uvjeta života i rada.



U Porecu je takav ispravan pristup politici vec dugo vremena mjerilo svima koji su se odlucili na izazov politickog služenja gradanima, rekao je u ponedjeljak s govornice u kazalištu predsjednik poreckog Gradskog vijeca Edidio Kodan otvarajuci svecanu sjednicu u povodu Dana oslobodenja Poreca i pozdravljajuci brojne uzvanike.

Porec je ove godine proslavio svoj 67. rodendan u slobodi. Kao i gradonacelnik Edi Štifanic nakon njega, Kodan je upozorio da vremena u kojima živimo nalažu niz ogranicenja, ali izrazio nadu da ce gospodarska kriza uskoro biti iza nas te je iz nje potrebno izaci bolji i spremniji da bi Porec opet mogao ubrzati svoj hod.



Gradonacelnik je rekao da živimo u vrijeme velikih izazova koje traži strpljivost, neizmjerno povjerenje, razumijevanje i donošenje mudrih odluka da bi Grad, makar i malim koracima, išao naprijed k zacrtanim ciljevima prosperiteta.

- Nismo odustali od tih ciljeva, ali smo svjesni da ih ne možemo ostvariti u predvidenim rokovima koje smo si zadali prije recesije. Unatoc krizi u našem se gradu ulagalo, gradilo, pa i zapošljavalo. Kriza nama nije alibi za necinjenje, rekao je Štifanic.



Podsjetio je na sve ucinjeno u proteklih godinu dana, istaknuvši izradu tender dokumentacije za natjecaj za gradnju procistaca otpadnih voda i kanalizacijske mreže, najveceg projekta u novijoj povijesti grada, koji velikim dijelom financira Europska unija.

Do studenog je najavio završetak radova na multifunkcionalnom prostoru za mlade i nadogradenih prostorija za osnovnu glazbenu školu. Istaknuo je projekt u koji namjeravaju uci po modelu javno-privatnog partnerstva - izgradnju osnovne škole na Finidi, ali i gradnju akvaparka, javnog golf igrališta, gradnju rotora kod dvorane Žatika i u Vrvarima, te rješavanje pitanja parkirališta kod osnovne škole.



Iduceg mjeseca Grad ce raspisati natjecaj za prodaju starog nogometnog igrališta koja bi mu trebala donijeti novi stambeno-poslovni kompleks s petstotinjak garažnih parkirnih mjesta.

Župan Ivan Jakovcic pohvalio je primjer Poreca i rekao: "Mi danas gradanima jamcimo politicki i ekonomski stabilnu Istru, jak regionalni identitet, prenosimo snažan duh i kulturu. Takvu Istru danas gradimo i trebamo. I Porec je tu, on je stabilan. Gradani od nas ne ocekuju velika djela, vec su možda svjesni situacije u kojoj se nalazimo i zato je Porec s odgovornim gradonacelnikom i Gradskim vijecem odgovor na stanje u kojem se nalazimo".

Izrazio je nadu u skoro pokretanje projekta pretvaranja porecke palace Vergotini u muzej sakralne umjetnosti, zajedno s porecko-pulskom biskupijom, te pozvao sve opcine i gradove na suradnju i pripremu dokumentacije za projekte koji se mogu financirati novcem iz EU-a.

Vrhunac svecane sjednice bila je dodjela gradskih priznanja, Povelja 30. april, koje su dodijeljene poduzecu Agrolaguna za ocuvanje poljoprivredne proizvodnje i radnih mjesta, te ocuvanje autohtonih sorti grožda i maslina; muzikologu i pedagogu Dušanu Baccu iz Poreca, koji dvadeset godina vodi puhacki orkestar mladih Porecki delfini, te Stjepanu Lukacicu iz Višnjana, treneru stolnog tenisa pod cijim se vodstvom STK Porec probio u vrh ovog sporta u Hrvatskoj, a njegovi ucenici osvojili brojne titule i priznanja.

Program svecane sjednice ispunili su nastupima mješoviti zbor "Joakim Rakovac" predvoden dirigenticom ?eni Dekleva Radakovic te harmonikaš Denis Šahic i pijanistica Karla Šain, izvrsni ucenici Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatic".

Prije svecane sjednice gradonacelnik i predstavnici Grada, porecke Udruge antifašistickih boraca i antifašista, te predstavnici prijateljskog grada Massa Lombarda zajedno su položili vijence uz spomen obilježje poginulima borcima u NOR-u. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter