Štifanić: Kad Thompson kambja retoriku, neka dojde!

Dom kulture u Vižinadi bio je gotovo pretijesan za sve okupljene
Dom kulture u Vižinadi bio je gotovo pretijesan za sve okupljene

Veliki skup boraca i antifašista kojim se na Vrbanovici tradicionalno obilježava djelovanje 25. vojno-pozadinske stanice u NOB-u i pogibija partizana Viktora Labinca, danas je zbog lošeg vremena premješten u Dom kulture u Vižinadi, gotovo pretijesan za sve okupljenem među kojima su bili župan Valter Flego, europski parlamentarac Marino Baldini, predsjednici UABAH-a i UDVDR-a Poreč Božo Štifanić i Miro Sošić.

Minutom šutnje odana je počast poginulima u NOB-u i Domovinskom ratu, a predstavnici organizatora, Općine Vižinade te UABAH i UDVDR Poreč položili su cvijeće uz spomenik poginulim antifašistima. Riječi dobrodošlice uputio je načelnik Vižinade Marko Ferenac.

Božo Štifanić podsjetio je na slavna vremena borbe protiv fašizma, hrabrost i nesebično žrtvovanje ljudi iz Istre.

- Neprijatelj nije uspio uništiti 25. vojno-pozadinsku stanicu, koja je bila mala, ali mu je uzrokovala puno problema zato što ju je narod čuvao, istaknuo je. Boljitak u Istri može se postići samo zajedništvom i radom, istknuo je i veliko povjerenje ukazao županu Valteru Flegu.

Kritičan je bio prema otvorenom veličanju i koketiraju s ustaštvom, dolasku Thompsona i političkim previranjima u Poreču.

- Pitamo se do kad će vlast tolerirati ustaštvo i dozvoliti da ustaše u našim gradovima mogu marširati kao '41. i '42. Došlo je vrijeme da vlast i svi mi zajedno tome stanemo na kraj i da se to veliko zlo nikad više ne ponovi. Thompsonovo klicanje "Za dom spremni" nije primjereno za antifašističku Poreštinu. Kad Thompson promijeni retoriku i stav, onda neka dojde!, poručio je Štifanić.

Flego je podsjetio da su naši djedovi i očevi pokazali da ni pod koju cijenu ne prihvaćaju neljudske fašističke ideje mržnje i rasizma.

"Kako su oni, tako smo i mi pružali otpor svima koji su na tim temeljima htjeli iscrtati novu kartu svijeta. Znamo koliko je teška bila njihova borba i na svima nama je odgovornost da sačuvamo vrijednosti koje su nam prenijeli.

Poštovanje ljudskih prava i prava manjina, antifašizma, multietičnosti, multikulturalnosti, tolerancije i otvorenosti, rodne i vjerske ravnopravnosti izražene su u jednoj riječi - convivenza, suživotu oko kojeg nema pregovora. Istra želi nastaviti samo tim putem", kazao je župan.

Naglasio je da je Istra uvijek bila spremna prihvatiti različitost u mišljenjima, ali nikad neće biti otvorena za ideje koje negiraju njenu temeljnu vrijednost - antifašizam, koji se ovdje živi svakodnevno i nema alternative.

Izvijestio je i da će 70. obljetnica rujanskih događaja biti obilježena zajedničkom svečanom sjednicom Županijske skupštine i UABAH-a te da će zajedno tiskati knjigu "Istra u Titovo doba".

Okupljenima se obratio i potpredsjednik UDVDR-a Poreč Mirko Buić. "Branitelji ovog područja su sudjelovanjem u Domovinskom ratu i časnim izvršavanjem zadataka dokazali veliko domoljublje i profesionalnost. Borci NOR-a i hrvatski branitelji jedini su zaslužni što danas imamo samostalnu i demokratsku Hrvatsku. Tu je poveznica za još bolju suradnju između naših udruga", kazao je.

U kulturno-umjetničkom programu su nastupili minicantanti Zajednice Talijana iz Vižinade sa solisticama Sabrinom Ritoša, Cristinom Lubiana, Anom Vedriš i Rajnom Radešić, predvođeni Dolores Barnaba, te mladi pjevač Ivan Bottezar, a uslijedilo je druženje uz fažol i turnir u briškuli i trešetu. (piše i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter