Štifanić Dobrilović za dogradonačelnicu Poreča

Nadia Štifanić Dobrilović (K. FLEGAR)
Nadia Štifanić Dobrilović (K. FLEGAR)

Predškolski odgoj, školstvo, kultura i aktivnost Zajednice Talijana - teme su sinoćnog predstavljanja izbornog programa Nadie Štifanić Dobrilović, aktualne dogradonačelnice i kandidatkinje za zamjenicu gradonačelnika Poreča iz redova talijanske nacionalne manjine.

- Grad Poreč je u vrlo kratkom roku ostvario izuzetno vrijedan projekt - rekonstrukciju stare škole u Varvarima, u koju je smješten i vrtić. Investicija je vrijedna tri milijuna kuna, u čemu je Grad sudjelovao s 43 posto, a ostatak je uložila Talijanska unija s Narodnim sveučilištem iz Trsta.

S novim pedagoškim standardima vrtićka će odjeljenja smjeti imati još manje djece i naša je intencija problem manjka prostora riješiti obnavljanjem starih škola. Time ćemo dobiti dvostruku korist - mjesto za svu našu djecu i vraćanje u funkciju vrijednih građevina, rekla je Štifanić Dobrilović brojnim sugrađanima u sjedištu Zajednice Talijana.

Rad osnovnih škola financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ali o svemu što je iznad propisanog standarda brine Grad. U prvom se redu to odnosi na produženi boravak koji Štifanić Dobrilović smatra posebno važnim.

"Djeca tako imaju na raspolaganju školu, kvalificirane učitelje i na sigurnom su, što puno znači i zaposlenim roditeljima i cijeloj zajednici", poručila je.

Kazala je i da Grad financira izvannastavne aktivnosti u srednjim školama, nastoji podržati brojne vrlo aktivne udruge te da će se založiti da djeca koja polaze Osnovnu glazbenu školu Slavka Zlatića dobiju mogućnost u svom gradu i nastaviti glazbeno školovanje.

Što se ZT-a tiče, naglasila je da podrška Grada neće izostati ni ubuduće, pohvalila aktiviste koji marljivo rade i posebno su se iskazali sudjelovanjem u Giostri.

Predložila je realizaciju konkretnog projekta koji će biti prepoznatljiv upravo za porečku ZT i kao novost najavila Ex tempore koji će osmisliti s povjesničarom Denisom Visintinom.

"Jako sam dobro surađivala i uvijek bila prisutna za sve gradske ustanove", istaknula je. Poreč se kroz Istarsku županiju uključio u Projekt S.I.M.P.L.E, financiran iz IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013, rekla je također, kojim će dobiti sredstva za prevođenje na talijanski jezik dokumenata te dvojezične putokaze i table s nazivima ulica.

Među okupljenima su bili njezin protukandidat Graziano Musizza i Maurizio Vivoda iz udruge Parenzana, koja podržava Musizzu, koji su joj postavljali pitanja i komentirali u provokativnom tonu. No, nije izostala ni podrška iz publike za Štifanić Dobrilović. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter