Stier se možda preračunao, slijedi koalicija HDZ-a i SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iskusni Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu i počasni predsjednik te stranke, potvrdio je recentnu ocjenu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su koalicije liberala i demokršćana uobičajene u europskoj politici.

- Ali to ne znači da naši građani njima nisu zbunjeni, podvlači Jakovčić, uz napomenu kako bi, nakon odlaska ministra Davora Ive Stiera iz Vlade, na vidiku mogla biti i velika koalicija HDZ-a i SDP-a.

- U Banskim dvorima prvi put imamo Vladu HDZ-a i HNS-a, odnosno demokršćana i liberala. Premijer Andrej Plenković kaže da je takva koalicija posve europska, te da i vi i Jozo Radoš iz HNS-a, odnosno ALDE skupina u Europskom parlamentu redovito koalirate i surađujete s Europskom pučkom strankom u Europskom parlamentu?

- Točno je da postoji koalicija Europske pučke stranke (EPP) i liberalnih zastupnika okupljenih u ALDE skupini u Europskom parlamentu, u kojoj su donedavno bili i socijalisti i demokrati (S&D). Najčešće je na sceni tzv. velika koalicija koja zastupa proeuropske stavove triju stranaka: EPP, ALDE i S&D. Nama se po mnogim temama priključuju često i Zeleni. Ali, Europski parlament i europska politika su ipak jedno, dok su nacionalni odnosi nešto drugo. Europska praksa koaliranja vrlo je šarolika i uključuje vrlo specifične političke odnose u svakoj zemlji. Njemačka i Austrija imaju veliku koaliciju konzervativaca i socijalista, dok često drugdje imamo vrlo šarene koalicije. Za europska mjerila najnovija koalicija u Hrvatskoj je uobičajena koalicija, ali zbog povijesti političkih odnosa HDZ-a i HNS-a ona zbunjuje naše građane.

- Ima li komentara o rekonstruiranoj Plenkovićevoj vladi u Bruxellesu?

- U Bruxellesu se vrlo pažljivo prati najnoviji razvoj događanja na političkoj sceni Hrvatske i znam da EPP podržava ovakvo rješenje. Mi u ALDE, gdje je HNS član, nismo o tome raspravljali, jer mi smo liberalni demokrati i prepuštamo sudbinu izbora partnera svakoj nacionalnoj stranci.

- Kako komentirate novu Vladu, je li "omekšala" i otišla prema političkom centru?

- To se može tako zaključiti. Odlaskom Hasanbegovića i Brune Esih stvari se poboljšavaju za image HDZ-a. Međutim, treba još pričekati konačni rasplet. Puno je nepoznanica još u igri.

- Zašto je ministar vanjskih poslova Stier - kojeg poznajete kao europarlamentarca - odustao od funkcije?

- Stier je bio konstruktivan i angažiran europarlamentarac. Surađivali smo na nekim temama i ocjenjujem tu suradnju pozitivnom. Zašto je otišao, teško je reći! Pojednostavljeno rečeno: ili se radilo o velikom manevru gdje Plenković želi učvrstiti tanku većinu u Saboru ili se Stier preračunao, jer nakon svega slijedi koalicija HDZ-SDP! Ili pak želi postati novi predsjednik HDZ-a i Vlade. Neće trebati puno i vidjet ćemo prave razloge odlaska. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter