Stier: Dijelimo zajedničku viziju Europe

Furio Radin u društvu talijansko-hrvatskih ministara
Furio Radin u društvu talijansko-hrvatskih ministara

Na poziv Talijanske unije u Istri je protekla dva dana boravila visoka delegacija Vlade Republike Italije, predvođena ministrom vanjskih poslova Angelinom Alfanom i ministricom zdravlja Beatrice Lorenzin. Nakon što su se u srijedu u Umagu susreli s predstavnicima Talijanske unije, svih lokalnih Zajednica Talijana, te predstavnicima svih talijanskih institucija u Istri, danas su u Puli posjetili talijansku srednju i osnovnu školu. No, potom su se u pulskoj Gradskoj palači susreli s kolegama iz Vlade Republike Hrvatske, ministrom vanjskih poslova i potpredsjednikom Vlade RH Davorom Ivom Stierom, te ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, a taj je susret prvi dolazak jednog talijanskog ministra vanjskih poslova nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatska ima pravo tražiti slobodu kretanja

- Jako sam zadovoljan susretom s hrvatskim kolegom, odnosi Hrvatske i Italije dodatno su ojačani. Susreo sam se i s predstavnicima talijanske manjine, koji su mi emotivno pojasnili da su ponosni Talijani koji žive u lijepoj Hrvatskoj, što je sretna kombinacija. Uvjeren sam da će mladi cijeniti mir s obzirom da nisu upoznali ratove. Kroz povijest su između Italije i Hrvatske bile mnoge drame, ali sada su odnosi između dvije države sve snažniji, dijelimo istu sudbinu u Europskoj uniji, Jadranskoj regiji i pazimo na sigurnost jugoistočne Europe, istaknuo je talijanski ministar vanjskih poslova, naznačivši da će podržati hrvatska nastojanja da se na granici vrati pravo na slobodno kretanje, imajući na umu da je sigurnost izuzetno važna.

- Hrvatska ima potpuno pravo tražiti slobodu kretanja za svoje građane, naravno, ulazak u Europsku uniju donio je i obaveze. Mi sigurno dajemo podršku hrvatskim nastojanjima, vjerujemo da će problem biti što efikasnije riješen, zaključio je Alfano.

Europa bez novih podjela

Hrvatski ministar vanjskih poslova je, pak, podsjetio da je susret s talijanskim kolegom bio njegov prvi od stupanja na dužnost, te da ih veže prijateljstvo, odnosno da su odnosi između dviju država izrazito intenzivirani te će se suradnja dodatno produbiti osnivanjem međudržavnog odbora.

- Talijanski se kolega sastao i s predstavnicima talijanske manjine i izuzetno mi je drago da je čuo da je suradnja s državom dobra. Dijelimo zajedničku viziju Europe gdje neće biti novih podjela i gdje će se poštovati sloboda kretanja, uz zajedničko razumijevanje aktivnosti prema što većoj sigurnosti, rekao je Stier, koji na pitanje o koracima Vlade RH o rješavanju teške situacije na granici sa Slovenijom nije imao konkretan odgovor.

Granične policije Hrvatske i Slovenije održavaju sastanke, komunikacija je otvorena, a jednako je i s Europskom komisijom. Ministar Orepić i ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) koristit će sve mogućnosti da našim građanima omogućimo slobodu kretanja, tek je naznačio hrvatski ministar vanjskih poslova.

Zajedno do jeftinije cijene lijekova

Hrvatski ministar zdravstva Milanom Kujundžićem, koji se susreo s talijanskom kolegicom istarskih korijena Beatrice Lorenzin, istaknuo je konstruktivnost jučerašnjeg sastanka i veliku upoznatost Lorenzin s problemima zdravstva u Europskoj uniji.

- Izmijenili smo iskustva o skupim lijekovima, obje se države teško nose s visokom cijenom takvih lijekova koji život znače. Stoga smo dogovorili suradnju kako da zajednički nastupamo kako bi te lijekove dobili po nižim cijenama. Odnose nastavljamo već za 20-ak dana kada ćemo se susresti na Malti, rekao je Kujundžić.

Furio Radin: Važan susret

Bio je ovo jako važan susret talijanskog državnog vrha s predstavnicima talijanske manjine, pogotovo s mladima na kojima je budućnost. Govorilo se o mnogim problemima, ali i emocijama da kao ponosni Talijani živimo u europskoj Hrvatskoj. Važan je i susret dvaju ministra vanjskih poslova sa suradnicima i jačanje veza dviju država, rekao je saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin, osvrnuvši se i na stanje na granici sa Slovenijom, pri čemu je uputio apel slovenskim vlastima da popuste uzde, jer stroži režim kontrola neće spriječiti turiste da dođu u Hrvatsku, ali će zato patiti lokalno stanovništvo s obje strane granice. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter