Stevia i batata zabranjeni jer nemaju EU odobrenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati biljni zaslađivač stevia i slatki krumpir batata našli su se na listi nedopuštenih biljnih vrsta. U izmjenama Pravilnika o dodacima prehrani ove su dvije biljke uvrštene na listu biljnih vrsta koje ne smiju biti zastupljene u dodacima prehrani.

Ova je zabrana zaprepastila proizvođače dviju biljaka, uvjerene kako na tržište plasiraju zdrave i poželjne proizvode. Iako strahuju da će novi pravilnik ugroziti njihovu proizvodnju, nadležni tvrde suprotno, jer uvrštenje stevie i batate na negativnu listu ne znači i zabranu njihove prodaje i konzumacije.

Razlog je, kažu u Ministarstvu zdravlja, usklađivanje dodataka prehrani s Pravilnikom o zdravstvenim tvrdnjama i EU propisima o novoj hrani, a donošenje novog pravilnika očekuje se u veljači.

- Zbog navedenog usklađivanja, biljka stevia koja se smatra novom hranom više se ne može koristiti u dodacima prehrani jer još uvijek nema odobrenje na razini EU, te je stoga svrstana na negativnu listu.

Na negativnu listu uvrštene su i Ipomea vrste, kojima pripada batata, jer je većina njih toksična, osobito u koncentriranim oblicima. Navedene liste, ističu u ministarstvu, ne odnose se na hranu koja se konzumira na uobičajeni način pa korištenje slatkog krumpira batata u dnevnoj prehrani ni na koji način nije sporno niti može naštetiti zdravlju.

Uporaba listova stevie kao biljke neće biti dopuštena sve dok ne dobije odobrenje na razini EU. Ona će se i dalje moći uzgajati za proizvodnju sladila steviolglikozida, jer je uporaba takvog aditiva 2011. godine dopuštena na razini EU, a od sredine 2012. i u Hrvatskoj. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter