Steve Jobs više nije prvi covjek Applea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Legenda Silicijske doline Steve Jobs u srijedu je podnio ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Applea, cime je završila njegova 14-godišnja vladavina tehnologijskim divom i jednom od najvecih svjetskih korporacija. Dionice Applea zaronile su cak 7 posto nakon što je 55-godišnji karizmaticni celnik tvrtke objavio da ce ga na mjestu glavnog izvršnog direktora zamjeniti dugogodišnji suradnik i njegova desna ruka Tim Cook.

Jobs boluje od raka gušterace, a od sredine sijecnja ove godine je na bolovanju i lijecenju. Prema navodima lijecnika, bolest je u terminalnoj fazi. U ožujku nakratko se vratio na posao da bi predstavio najnoviju verziju iPada, a kasnije da bi nazocio veceri koju je za tehnologijske mocnike iz Silicijske doline priredio americki predsjednik Barack Obama.  Svojom mršavom pojavom izazivao je pitanja o njegovom zdravlju i sposobnosti da i dalje vodi Apple.

Analiticari ne ocekuju da ce Jobsova ostavka, koja se vec dulje vrijeme ocekivala, ugroziti izlazak na tržište novih Appleovih proizvoda, ukljucujuci i eventualno novog iPhonea u rujnu i iPada u 2012.

"Uvijek sam govorio, ako ikad dode dan kada više necu moci ispuniti svoju dužnosti i ocekivanja kao Appleov glavni izvršni direktor (CEO), ja cu biti prvi koji ce vas o tome obavijestiti. Nažalost, taj dan je došao", naveo je Jobs u kratkom pismu kojim je objavio ostavku.

Analiticari su izrazili povjerenje u Appleovu "klupu", predvodenu Timom Cookom koji je dugo godina bio drugi covjek tvrtke. "Ja cu ulagacima reci: Ne panicarite i ostanite mirni, to je prava stvar. Steve ce biti predsjednik, a Cook izvršni direkto"«, rekao je financijski analiticar Colin Gillis.

"Ulagaci su vrlo zadovoljni s Cookom iako je Jobs bio pokretac inovacija te zaslužan za uspjeh Applea. Tim je kao Jobsov zamjenik pokazao da Apple i dalje može postizati odlicne rezultate", kazala je, pak, analiticarka Shannon Cross.

Jobs je 2007. revolucionarizirao tehnološku scenu s iPhoneom. Smatra se srcem i dušom tvrtke koja je danas uz Exxon Mobile najveca americka korporacija.

Tvrtku Apple Computer osnovao je s prijateljem Steveom Wozniakom u obiteljskoj garaži kasnih 1970-ih. Ubrzo su na tržište izbacili racunalo Apple 1, no veliki uspjeh su doživjeli s Appleom II, što je tvrtki osiguralo položaj jednog od kljucnih igraca u PC industriji koja je tada bila u usponu. Pocetkom 1980-ih Jobs je postao multimilijunaš.

Usprkos uspjehu tvrtke, Jobs dolazi u sukob s menadžmentom, a 1985. uprava je ukinula vecinu njegovih ovlasti pa on napušta tvrtku, no zadržava dio dionica. Apple je nakon toga oslabio.

Jobs se u tvrtku vraca 1997. Kasnije te godine postaje privremeni izvršni direktor, a 2000. iz titule mu se briše naziv privremeni.


Podijeli: Facebook Twiter