Štetni aditiv - povuceni listovi za pite i savijace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede preko svojeg je sustava uzbunjivanja za hranu hrvatske potrošace obavijestilo o povlacenju i opozivu više vrsta proizvoda "Svježe vucena tijesta - listovi za pite i savijace", svih oznaka rokova trajanja izmedu 01.10.2012. i  01.12.2012. godine, proizvodaca Clarum d.o.o. iz Nove Gradiške. Potrošace upozorava da ne konzumiraju listove za pite i savijace, redom, Clarum, Clarum bez konzervansa, Standard, Rial, Merkator, Fine Food, rano Doro, Marinero, B Brend, S-Budet svježe vuceno tijesto te listove za pite i savijace Klara, bez konzervansa.

U tvrtki Clarum d.o.o. Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja provela je inspekcijski pregled i ustanovila da se u proizvodnji ovih proizvoda koristi aditiv Natamicin E 235 koji, sukladno Pravilniku o prehrambenim aditivima, nije dopušten u predmetnoj kategoriji proizvoda.  Pravilnik, naime, dozvoljava upotrebu Natamicina E 235 iskljucivo za površinsku obradu tvrdih i polutvrdih sireva i sušene i salamurene kobasice.

Opoziv se odnosi samo na proizvode rokova trajanja koji se navode u ovoj obavijesti, stoji u poruci potrošacima, upucenoj preko Ministarstva poljoprivrede. E 235 Natamicin, stoji u kategorizaciji aditiva, prirodno je sredstvo za konzerviranje s fungicidnim djelovanjem. Ne smije prodrijeti u namirnicu dublje od pet milimetara. Postoje li, i kakve su, moguce posljedice po one koji su sporan proizvod vec konzumirali, ne navodi se.

Kako se navodi u strucnoj literaturi o aditivima, rijec je o štetnom aditivu koji treba pokušati potpuno izbaciti iz prehrane, a ukoliko to ipak nije moguce, konzumirane kolicine treba svesti na minimum. E 325 Natamicin može, naime, izazvati slabost, mucnine, proljev i povracanje, kao i iritaciju kože. (B. MRVOŠ PAVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter