Štetna legalizacija bespravne gradnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Zelena Istra kritizirala je predložene izmjene Zakona o prostornom uredenju i gradnji te prijedlog novog Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama zbog toga što, kako tvrdi, ti propisi omogucuju devastaciju prostora, osobito obalnog pojasa, te najviše pogoduju gradevinskom lobiju i špekulantima zemljištem, poticu korupciju te se kose s nacelima održivog razvoja. Upozorila je na to predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic na konferenciji za novinare održanoj u Puli u petak tocno u podne - kao što su to ucinile udruge civilnog društva u još 11 gradova diljem Hrvatske.

- U Hrvatskoj postoji više od 150 tisuca bespravno izgradenih objekata, a podatak za Istarsku županiju nije mi poznat. Nije poznato niti koliko je bespravno izgradenih kuca u kojima stanuju obitelji, a koliko apartmanskih zgrada. No, umjesto da se prvo izbroje ti objekti i podijele se po vrstama (neki su gradili na gradevinskom zemljištu, ali bez dozvole; drugi imaju gradevinsku, ali su preizgradili, dok su treci gradili izvan gradevinskog podrucja) Vlada, koja je spremna na sve da bi zadržala vlast, odlucila je legalizirati gotovo sve. Umjesto da se prvo utvrdi vrsta gradevina, jedinicama lokalne samouprave daje se rok od 90 dana da popišu bespravne. Legalizirat ce se cak i objekti smješteni na manje od 70 metara od mora, jedini uvjet je da ondje imate prebivalište! Zamislite samo kako sada zadovoljno trljaju ruke vlasnici bespravnih apartmana uz more, a glupo se osjecaju oni koji su skupo platili gradevinsko zemljište i ishodili sve dozvole, kazala je Radojcic.

Ovi gradevinski zakoni, koji ce se donijeti u paketu vec iducega tjedna, po njenom mišljenju vode apartmanizaciji obale i još vecoj korupciji. Radojcic smatra da Vlada nije vodena socijalnim motivima jer sirotinja koja živi u nelegalnim objektima ionako nema novca da poplaca sva silna davanja u zadanom kratkom roku, vec je rijec o pogodovanju investitorima i špekulantima.

Za izmjene Zakona o prostornom uredenju i gradnji tvrdi da su toliko opširne (stotinjak stranica) da je prakticki rijec o novom zakonu, kojim se šteti prostoru.

- Primjerice, dopušta se prenamjena poljoprivrednog zemljišta u gradevinsko, kao i etažiranje vila i apartmana u turistickim naseljima, što dosad nije bilo dozvoljeno. Time se dozvoljava pojedinacna prodaja apartmana u nekoj zgradi, pa cak i pojedine sobe u hotelu, odnosno nadomješta Zakon o igralištima za golf, cije je ukidanje najavila premijerka. Na taj se nacin jedinice lokalne samouprave lišavaju jednog prihoda, ali i gube ustavno pravo na prostorno planiranje. Neprihvatljivo je da se turisticko naselje pretvori u stambenu zonu, smatra Radojcic.

Navodi primjer Danka Kocara, koji se spori s obitelji Cetinski zbog toga što je navodno preplatio "bezvrijedno" poljoprivredno zemljište, a koje ce nakon usvajanja zakona moci postati gradevinsko. Podsjetila je i da je kontroverzni poduzetnik Tomo Horvatincic na Krku kupio ogromne poljoprivredne površine te zatražio prenamjenu. Slicno se dogodilo u Vodnjanu, gdje je veliki investicijski fond (nizozemski Coorporatie EMAC Ilyrian Land Fund, op. a.) kupio 200 hektara u priobalju i takoder zatražio prenamjenu.

Predsjednica Zelene Istre upozorava da ce novi Zakon o prostornom uredenju omoguciti županu davanje suglasnosti na lokalne prostorne planove, što je dosad bilo u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša, a to pak, tvrdi, otvara mogucnost politickom manipuliranju. Na koncu kaže da o svemu nije bilo sveobuhvatne javne rasprave te da se zakonima protive Hrvatska udruga arhitekata, kao i Komora arhitekata. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter