Štete zbog suša oko 7 milijuna kuna

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Nakon što je zbog dugotrajne suše proglašena elementarna za područje Vodnjana, Fažane, Ližnjana, Marčane, Svetvinčenta, Tinjana i Žminja, istarski župan Valter Flego isto je učinio i za područje Općine Barban, i to na zahtjev Općine. Sada je na potezu Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koje u suradnji s Općinskim povjerenstvom treba izvršiti procjenu nastale štete i utvrditi stupanj stradalih poljoprivrednih kultura i dugogodišnjih nasada.

Osobito se to odnosi na stradale vinograde, maslinike, žitarice, voće i povrće te krmno bolje, ali i druge štete koje su nastale na tom području uslijed dugotrajne suše. Povjerenstva trebaju izraditi izvješće i elaborat o štetama, koje će potom dostaviti županu i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a trebaju dostaviti i prijedlog mjera za uklanjanje i ublažavanje posljedica.

U obrazloženju županove odluke navodi se da je područje Općine Barban izloženo dugotrajnoj suši, te da padalina nije bilo od 14. lipnja do 14. kolovoza, što je pak dovelo do stradavanja poljoprivrednih kultura i dugogodišnjih nasada. Nakon zahtjeva načelnika Općine Barban, analizirana je prva procjena navedenih šteta te je utvrđeno da ona za područje Općine Barban iznosi oko 7 milijuna kuna. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter