Štete vece od 40 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štete nastale uslijed katastrofalne poplave koja je Umaštinu pogodila 19. rujna procijenjene su na ukupno 41,3 milijuna kuna, izvijestio je dogradonacelnik i predsjednik povjerenstva Grada Umaga za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Veljko Ivancic. Izvještaj o tome dostavljen je županijskom povjerenstvu.

Najvecu štetu pretrpjelo je naselje Komunela, gdje su stradale zgrade, stanovi, namještaj, oprema i brojna druga imovina gradana. Najviše je pogodena Vocarska ulica gdje je procijenjeno 7,5 milijuna kuna, slijedi susjedna Ulica Augustina Vivode sa 7,2 milijuna, zatim Nikole Tesle s 4,7 milijuna kuna štete, te tako redom. Elektroenergetska mreža oštecena je za 309 tisuca kuna, a prometna infrastruktura po gradu za 4,5 milijuna kuna.

Ošteceno je ukupno 139 vozila (od kojih su desetak bili vrlo luksuzni) i motocikala, a broj pogodenih pravnih osoba iznosi 48.

Obradeno je ukupno 365 prijava, plus još dva predmeta oštecenja na elektroenergetskoj mreži. Od 41,3 milijuna kuna šteta na imovini Grada Umaga procijenjena je na ukupno pet milijuna kuna, od kojih se 4,5 milijuna odnosi na ceste, a ostalo na poslovne prostore. Na gospodarstvo otpada tri milijuna, dok su štete u poljoprivredi ukupno 800 tisuca kuna.

Gradonacelnik Vili Bassanese izvijestio je da je Grad najugroženijima, dakle onima koji su imali stanove u podrumima i na suterenima, odmah pomogao. Za ukupno 21 obitelj isplaceno je 217 tisuca kuna jednokratne pomoci, dok je za 15 obitelji, koje su evakuirane, osigurano po dvije tisuce kuna mjesecno do ožujka iduce godine za troškove smještaja.

Grad je državi, od koje ocekuje refundaciju, prijavio trošak spasilackih službi od 134 tisuce kuna, što se odnosi na aktivnosti profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, inspekcija, djelatnika gradskog Vlastitog pogona i drugih. Bassanese je objavio da je u fond Grada Umaga, osnovanog za prikupljanje novcane pomoci stradalima u poplavi, šezdesetak gradana dosad uplatilo stotinjak tisuca kuna.

Poziv gradanima i tvrtkama da uplacuju u taj fond i dalje je otvoren, jer to nije dovoljno. Stoga je Bassanese najavio da ce vjerojatno i u proracunu za 2011. za oštecene u poplavi osigurati dodatna sredstva za pomoc.

Ivancic je napomenuo da su devet clanova povjerenstva, od kojih su sedam djelatnici gradske uprave a ostalo vijecnici Marinko Blaževic i Blaž Vidovic, svakodnevno bili na terenu, svaki su objekt posjetili dva-tri puta, te su u mjesec i pola obavili kompletan posao.


Podijeli: Facebook Twiter