Štete u poljoprivredi tek ce se zbrajati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snijeg koji je zameo citavu Istru zasigurno je prouzrocio i štetu poljoprivrednicima, posebice maslinarima i vocarima. Županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic kazao nam je da ce se pravo stanje na terenu znati tek iduci tjedan, no kaže da zasad nema vecih šteta u maslinicima i vocnjacima. Napominje da ce eventualna veca šteta nastati ako temperatura zraka nastavi padati.

"Eventualne štete nastale tijekom ovog vikenda odnose se na pucanje grana maslina zbog težine snijega, što je podnošljivo i ne izaziva velike materijalne gubitke. Medutim, daljnji pad temperature zraka mogao bi ozbiljnije naštetiti maslinama i maslinarima. Najniža zabilježena temperatura ovog vikenda od sedam ili osam stupnjeva ispod nule podnošljiva je. Vece štete i problemi ce nastati ako se spusti na minus 10 ili 11 jer tada dolazi do smrzavanja masline i stablo puca", rekao je Antolovic.

Što se tice vocki, veli da su one otpornije, odnosno da trpe temperaturu i do 18 stupnjeva ispod nule. Osjetljivije su mandarine koje podnose temperaturu do šest stupnjeva ispod nule.

"Smrzavanje stabala maslina dogodilo se sredinom 80-ih kada su nocne temperature bilo i do 14 stupnjeva ispod nule. Tada su štete bile ogromne", prisjetio se Antolovic te dodao da se nada da se ove godine takva situacija nece ponoviti buduci da se vec od utorka najavljuje zatopljenje.


Podijeli: Facebook Twiter