Štete od korupcije u HEP-u 640 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema racunici USKOK-a, temeljenoj na dosad pokrenutim istragama protiv celnih ljudi HEP-a, u tom je poduzecu napravljena šteta veca od 640 milijuna kuna.

Veci dio štete, 600 milijuna kuna, uzrokovan je prodajom struje TLM-u, no utvrdene su i nezakonitosti pri raspisivanju natjecaja za Toplanu Zagrebi i Termoelektranu Sisak. Te je malverzacije USKOK procijenio na nešto manje od 40 milijuna kuna.

Od posla za Toplanu Ivan Mravak, bivši predsjednik uprave HEP-a, dobio je 700 tisuca od predvidenih milijun kuna, a za Termoelektranu Sisak navodno mu je trebalo biti isplaceno još 15 milijuna kuna.

Najmanje vrijedna, no nipošto bezvrijedna afera iz HEP-a veže se uz fiktivno zapošljavanje HDZ-ovca Rade Buljubašica, kojem je HEP isplatio 671 tisucu kuna place i odgovarajucih doprinosa, iako se Buljubašic, smatraju u DORH-u, nije ni pojavljivao na poslu.

Ono što se još ne istražuje je, konacno, kupnja energetskih postrojenja na autocesti od HAC-a, a kojom je HEP navodno oštecen za nekoliko stotina milijuna kuna.

HEP je u prvih pet mjeseci ove godine, zahvaljujuci povoljnom uvozu struje i izuzetno dobroj hidrološkoj godini, ostvario dobit od 900 milijuna kuna, zbog cega je i premijerka Jadranka Kosor najavila manje poskupljenje od prethodno traženog. HEP je u prvoj rundi, podsjetimo, tražio poskupljenje od cak 17 posto.


Podijeli: Facebook Twiter