Štete blizu 6 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štete od nezapamcene poplave, koja je sredinom rujna pogodila cijelu Bujštinu, za podrucje Brtonigle procijenjene su na oko 5,75 milijuna kuna. To je izvješce o posljedicama elementarne nepogode prezentirano vijecnicima na posljednjoj sjednici.

Najviše, oko 4,23 milijuna kuna, odnosi se na štete koje su zbog obilnih padalina nastale na poljoprivrednim površinama, zatim 650 tisuca kuna su oštecenja na zgradama, za nešto više od pola milijuna kuna oštecene su lokalne nerazvrstane ceste, dok se 170 tisuca kuna odnosi na uništenu opremu (namještaj, bijela tehnika i ostalo po domacinstvima). U tri slucaja obiteljski podrumi ostali su bez maslinovih ulja i rakije, za što gubitak iznosi 76 tisuca kuna, a štete na automobilima procijenjene su na gotovo osam tisuca kuna, iznijela je pomocnica opcinskog procelnika Morena Brecevic.

Taj iznos prelazi 20 posto ostvarenja lanjskog proracuna, što je iznosilo 3,2 milijuna kuna, koliko je bilo potrebno za proglašenje elementarne nepogode. Nacelnik Doriano Labinjan kazao je da taj iznos procijenjene ukupne štete prelazi financijske mogucnosti da Opcina sama ublaži posljedice poplave, niti proracun ima stavku za isplatu pomoci gradanima u takvim situacijama. Ocekuje se pomoc od države.


Podijeli: Facebook Twiter