Šteta od 2,3 milijuna kuna Gradu Puli - premala

U Puli je proglašena elementarna nepogoda zbog suše, no novca za isplatu štete nema (J. PREKALJ/arhiva)
U Puli je proglašena elementarna nepogoda zbog suše, no novca za isplatu štete nema (J. PREKALJ/arhiva)

"Nakon što je Grad Pula zbog dugotrajne suše proglasio elementarnu nepogodu te nas sukladno tome pozvao da prijavimo nastalu štetu, što je podrazumijevalo prikupljanje poveće dokumentacije, ovih su dana na adrese pulskih poljoprivrednika počele stizati božićne čestitke - odbijenice za isplatu štete, s obrazloženjem da je ukupna šteta premala za isplatu iz državnog, a prevelika za isplatu iz gradskog proračuna jer nema novca."

Ispričao nam je to jedan čitatelj (podaci poznati redakciji), ogorčen prije svega zato što ih je gradska uprava, kako je rekao, dva mjeseca vukla za nos - najprije su ih naveli da prijave štetu i ispostave račune, da bi im kasnije rekli da nemaju novca.

- Nakon što smo štetu prijavili nadležnom tijelu u zadanom terminu, obavijestili su nas da će komisija na terenu obaviti takozvani očevid i popisati štetu. Rečeno nam je također da će isplata štete biti krajem godine, no dva mjeseca kasnije nam šalju odbijenicu jer nemaju novca, ispričao nam je čitatelj, ogorčen jer mu nije jasno zašto ih je Grad Pula pozvao da prijave štetu i maltretiraju se s dokumentacijom kada su unaprijed morali znati da neće biti novca za isplatu. Istaknuo je da i nije stvar u novcu, već u principu.

Iz Grada su poručili da su svjesni posljedica suše, no napominju da je zbog teške ekonomske situacije, kako u državi, tako i u Puli, donesen zaključak o utvrđivanju štete od elementarne nepogode izazvane sušom, ali i da Grad nije u mogućnosti pružiti financijsku potporu za otklanjanje posljedica suše.

"Povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode Grada Pule utvrdilo je štetu od elementarne nepogode izazvane sušom na području grada u 2012. godini u iznosu od 2.357.972,62 kuna. Odšteta vezana uz elementarnu nepogodu suše regulira se prvenstveno Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda, po kojem Vlada RH isplaćuje odštetu poljoprivrednicima u slučajevima u kojima je prijavljena financijska šteta veća od 20 posto proračuna jedinice lokalne samouprave u kojoj se šteta dogodila. U Puli prijavljena materijalna šteta iznosi 0,81 posto izvršenja proračuna Grada Pule za proteklu godinu, a što je manje od propisanih minimalnih 20 posto proračuna. Zbog navedenog nije bilo moguće udovoljiti pristiglim zahtjevima za odštetu", piše u odgovoru iz Grada.

U zaključku koji su poljoprivrednici dobili navodi se i da na području Pule nisu potpisani ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH pa se stoga ne može ni prihvatiti odluka Županijske skupštine iz rujna ove godine kojom se gradovima i općinama preporuča da u korist poljoprivrednih proizvođača otpišu potraživanja na ime zakupa u iznosu od 59 posto na godinu dana.

- Opravdanja da ne postoje ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta ili da šteta nije veća od 20 posto ukupnog gradskog proračuna pa se ne može tražiti pomoć iz proračuna države ne mogu prihvatiti jer čemu onda cijela procedura prijave štete, osim da si članovi komisije naplate dnevnicu, što su zasigurno učinili, veli čitatelj. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter