Šterne - vrela života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Heda Gärtner, istaknuta istarska graficarka, ovog je petka u pulskoj knjižnici i citaonici predstavila graficku mapu pod nazivom "Vrela života - Istarske šterne". Radi se o seriji radova za koje je proslov napisao Robert Buršic, a koja je štampana u nakladi Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre.

Izložbu poznate istarske likovne umjetnice otvorili su predsjednik HDLU-a Istre Eros Cakic i autor lirskog dijela teksta kataloga Miroslav Sincic. "Izuzetna mi je cast što sudjelujem u promociji graficke mape Hede Gärtner, umjetnice koja je u posljednjih 20 godina promovirala nasljede istarske grafike. Moram istaknuti da je Heda nakon Ivana Obrovca, Antuna Motike, Karla Paliske i Vinka Šaine jedna od rijetkih umjetnica koja se bavi grafikom i promovira je na nacin dostojan strucnih clanova HDLU-a Istre", kazao je Eros Cakic.

Miroslav Sincic je podsjetio da su nekada šterne u Istri znacile život i bile djelo vrsnih graditelja, ali i pokazivale siromaštvo i bogatstvo njihovih vlasnika. Zato je istarska šterna spomen i spomenik.

"Akademska umjetnica Heda Gärtner u svom je stvaralackom zamahu oslikavanja Istre zaboravu otrgla i svijetu predstavila istarske gradice i kaštela, vrata i svjetionike. Sada je u svoj vidokrug inspiracije i oslikavanja istarskih znamena dohvatila i šterne u Buzetu, Motovunu, Svetvincentu, Svetom Lovrecu Pazenatickom i Vižinadi. Njezini su prikazi šterni zaista fenomenalni i gledatelja uvlace u svijet slikarske fantazije", rekao je Sincic.


Podijeli: Facebook Twiter