Šterne su nekada bile nukleus života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba fotografija "Šterne" autorice Ivone Orlic, nastalih u sklopu projekta Turisticke zajednice Istarske županije "Neka moja Istra blista", ove godine održanog pod motom "Šterne naše stare - za vajk su nan ustale", otvorena je u srijedu u središnjoj galeriji u holu Narodnog doma u Buzetu.

- Teme jesu šterne, ali je motiv vrijeme jer ne može se proci pored njih bez asocijacije na vrijeme koje je prošlo. Šterne su nekada bile nukleus života, gospodarski element. Ako su bile u centru sela, oko njih se plesalo, samanj se održavao, a iz svega toga autorica je izvukla istarski identitet, rekla je povjesnicarka umjetnosti Tatjana Velenik Andrijaševic.

O izloženim fotografijama govorila je i Tamara Ninkovic, voditeljica akcije "Neka moja Istra blista", projekta koji županijski TZ u suradnji s lokalnim TZ-ima provodi vec 17 godina.

- Šterne su znacajan povijesni graditeljski spomenik, no dolaskom špina u domacinstva njihova se uloga i važnost polako zaboravljaju. Željeli smo mlade naraštaje upoznati s tim kako su naši preci sakupljali, cuvali i koristili vodu. Osim te primarne funkcije, šterna je znacajno kulturno dobro, svaka je drugacija. Nekada su bile važno mjesto okupljanja i susretanja ljudi pa nam je želja vratiti i tu njihovu funkciju te pretvoriti ih u turisticku atrakciju, istaknula je Ninkovic.

Ivona Orlic doktorirala ove godine s temom "Regionalni identitet u suvremenoj turistickoj ponudi Istre". Od 1999. godine zaposlena je u Puckom otvorenom ucilištu u Porecu, a od 2006. godine radi kao etnologinja u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Kao vanjska suradnica od 2005. godine na Visokoj poslovnoj školi u Višnjanu predaje kolegij Hrvatska kulturna i povijesna baština.

Treci ciklus izložbe na temu šterni, prethodna dva održana su u Novigradu i Višnjanu, otvorio je gradonacelnik Buzeta Valter Flego. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter