Šterna u Vižinadi čuvar čakavske beside

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Tradicionalni susret čakavskih pjesnika "Verši na štrni", ove je godine doživio svoje 24. izdanje. Manifestacija je to na kojoj se svake godine druge subote mjeseca lipnja, na šterni u Vižinadi okupljaju pjesnici i ljubitelji čakavske biside, ne samo iz Istre, već iz svih čakavskih krajeva, Rijeke, Čavala, mjesta uz obalu i otoke, sve do Šolte i Brača, ali i oni koji djeluju u inozemstvu.

Stihovi i glazba

Nakon provedenog natječaja za nove, neobjavljene pjesme na čakavštini svoje su 234 pjesme prijavila 84 autora. Nimalo lak zadatak izbora stihova koji će se kazivati u Vižinadi ove je godine pripao izbornici, prof. dr. sc. Valnei Delbianco, redovitoj profesorici na Odsjeku za kroatistiku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Od 57 odabranih autora čiji su radovi uvršteni u XXIV. pjesničku zbirku "Verši na šterni", svoje su stihove na Batistelinoj šterni kazivali: Iris Aničić Bogi, Vanesa Aničić, Izidor Brečević, Sonja Buljević, Avelina Damijanjević Kovačić, Sanja Depikolozvane, Drago Draguzet, Davor Dužman, Nevenka Erman, Davorka Flego, Željka Fonović, Nada Galant, Teodor Gobo,  Dragan Gortan, Branka Grakalić, Zlata Jurcan Vukelić, Živka Kancijanić, Josip Klarić, Denis Kožljan,  Dheeba Kožljan, Ana Krnjus, Franjo Leotkai, Marija Maretić, Tomislav Milohanić, Josip Pariž, Ana Marija Pavlović, Bartol Pereša, Marija Peruško, Zlata Petešić, Vesna Petrić Terzić, Marija Ribarić, Luka Skorić, Marija Sošić, Remiđo Sošić i Dalibor Škrinjar. Verše je nadahnuto vodila Nensi Pereša, a glazbom ih je skladno nadopunio kantautor Davor Terzić.

Pjesnička zbirka

Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč u čijoj je nakladi tiskano 600 primjeraka "Verši na šterni", koje je oblikovala Enrika Vežnaver Vidović. Uoči susreta, u Domu kulture prigodan su program upriličili domaćini iz Vižinade, a otvorena je i izložba Likovne udruge Poreč koju su predstavili povjesničar umjetnosti Marino Baldini i predsjednica Likovne udruge Poreč Ester Diklić. Izložba se može razgledati do 18. lipnja, svakodnevno od 10 do 14 sati. Nastupili su i mali folkloraši Osnovne škole u Vižinadi, pod vodstvom učiteljice Ane Pahović, a nakon toga od Doma kulture do Batisteline šterne pjesnike i goste pratila je Limena glazba Vižinada.

Otvarajući program načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac naglasio je vrijednost i značaj ove manifestacije izrazivši podršku budućim susretima. Publiku je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Poreč Irides Zović istaknuvši ponos svakom novom zbirkom "Verši na šterni", koju je potom predstavila Valnea Delbianco. Porečka će knjižnica i dalje podržavati ovu manifestacije jer je njezin kontinuitet najbolje svjedočanstvo kako čakavska besida ima svoje čvrsto uporište koje zajedničkim snagama treba sačuvati. Pokrovitelji ove manifestacije su: Grad Poreč, Istarska županija i Ministarstvo kulture RH. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter