Štern: Pretjerane priče o nafti u Jadranu

Naftna groznica u Jadranu mogla bi se pokazati kratkotrajnom (D. MEMEDOVIĆ)
Naftna groznica u Jadranu mogla bi se pokazati kratkotrajnom (D. MEMEDOVIĆ)

Istraživanja novih nalazišta nafte i plina u Jadranu mogla bi započeti za godinu dana, ostvari li se velik interes što ga globalne naftne kompanije pokazuju proteklih dana u pregledavanju i otkupu dokumentacije koju je objavila Vladina Agencija za ugljikovodike. U travnju će se raspisati natječaji za davanje u koncesiju 29 istraživačkih polja u cijelom hrvatskom dijelu Jadranskog mora, od kojih osam pripada sjevernom Jadranu, odnosno istarskom priobalju. Pronađeno "crno zlato" i plin, odnosno zaradu od njihove eksploatacije, kompanije će dijeliti s državom, a prema optimističkim očekivanjima u Ministarstvu gospodarstva, ona bi trebala iznositi milijarde kuna.

Naftni stručnjaci znatno su oprezniji u komentiranju jadranske naftne groznice. Po mišljenju Davor Šterna, veliki naftni biznis o kojem se govori nije tako siguran.

"Pretjeruje se s najavama o nafti, te da će Jadran postati hrvatski Teksas ili naftni Eldorado. Očekivano je da za pet tisuća eura razne kompanije pogledaju u data room, ali jako je dalek put do realizacije takvih projekata. Isto vrijedi za LNG terminal, pa da se on napravi, potrebne su najmanje tri godine. A naši političari već su ga "izgradili", komentira Davor Štern.

Posljednja istraživanja podmorja norveške tvrtke Spectrum, kao i stara istraživanja što ih je provela Ina, potvrđuju da u Jadranu postoje nakupine ugljikovodika, odnosno nafta i plin, ali tek će detaljnija istraživanja naftnih kompanija pokazati isplati li se njihova eksploatacija.

"U sjevernom Jadranu pronađen je plin, koji je do danas skoro iscrpljen. Šansa je da se u daljim istraživanjima pronađu još neke količine plina na sjevernom Jadranu, nafte tamo nema. To je, po mom mišljenju, dobro - nisam pristalica vađenja nafte u Jadranu," objašnjava Štern. (Piše Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter