Stereogramska okna Ljube Radovca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski kulturni praznik - Prešernov dan, bio je povod otvorenju izložbe Ljube Radovca u petak u slovenskom kulturnom društvu Istra u Puli.

"Stereogramska okna" naslov je opusa koji ovaj priznati koparski umjetnik donosi pulskoj publici, a o radovima i umjetniku na otvorenju izložbe govorili su Nives Marvin iz Obalne galerije Piran i autor, dok je prisutne pozdravio povjesnicar umjetnosti Otmar Širec.

"Ljubo Radovac stereogramskim prozorima otkriva motive bliskih mu prostora i života, prepoznaju se u njima piranski, strunjanski krajolici koji autora posebno nadahnjuju", rekla je Marvin podsjetivši da je autor svoj umjetnicki izraz prvobitno potražio u fotografiji ne bi li ga ona povela putem slikarskih tehnika, pa i akrila kojim iscrtava svoja stereogramska okna.

Istaknula je i njegovo bitno i vrijedno prisustvo u galerijskim prostorima slovenske Istre, u kojima je kao slikar prisutan posljednjih desetak godina. Saznajemo da je Radovac svoju umjetnicku formaciju oblikovao pri venecijanskoj akademiji lijepih umjetnosti u klasi prof. Carmela Zottija, gdje je diplomirao nakon okoncanog studija fotografije u School of Modern Photography u New Jerseyju.

Upravo je posljednji segment njegovog djelovanja ostavio znacajan i prepoznatljiv trag u kulturnim okvirima slovenskih suvremenih umjetnickih prilika.

Autor novog postava prisutnima je ukratko porucio da izloženi radovi posjeduju trecu, novu dimenziju, ako se promatraju dubinski. "Na taj nacin oni provociraju poseban doživljaj, oni su zapravo dvojne slike kojima se može pristupati na dva nacina", istaknuo je i dodao da stereogramski prozori omogucuju gledatelju jedinstvenu meditativnu okupaciju.

Prešernov dan uvelicala je slovenska pjevacka skupina Kantadore predvodena Emilom Zontom, a uvod u obilježavanje praznika koji slavi kulturu bio je koncert zbora i grupe Encijan u pulskoj Zajednici Talijana.


Podijeli: Facebook Twiter