Stefanovski osvojio Umag

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gitaristicki virtuoz Vlatko Stefanovski i njegov trio u velikom su stilu sinoc na umaškom Trgu slobode obilježili posljednju vecer prvog festivala bluesa i fotografije Umagoblues. Nakon njihovog nastupa - muzika je morala utihnuti oko jedan sat - trg je ostao pun posjetitelja koji su se još dugo u noc zabavljali.

Stefanovski, poznat po svojoj nevjerojatnoj tehnici sviranja i stvaranju bogatih glazbenih djela, maštovito, okretno i s lakocom, gitaru je poceo svirati s 13 godina, a u adolescentskoj dobi osnovao je grupu Leb i sol koja je postala jedna od najznacajnijih grupa na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije. Razvio je vrlo uspješnu solo karijeru, osnovano je trio s kojim nastupa po cijelom svijetu, a njegovi radovi obuhvacaju i glazbu za filmove, kazališta i balet. Stefanovski je i clan grupe Balkan horses band s uglednim glazbenicima iz sedam balkanskih zemalja, pa je stoga Umag bio pocašcen što ga je mogao ugostiti.

Osim njega, posljednjeg dana festivala svirali su na nekoliko lokacija po gradu još i Hot club de Istra i All stars jam, Ivan Vragolovich i grupa Blues Train. Na Trgu slobode prvo je svirao band The Strings, zatim Damir Jurkovic-Charli i Vervet, a do kulminacije medu brojnom publikom došlo je nastupom Vlatko Stefanovski trija. Osim što su nastupe bluzera pratili brojni gosti koji su ovih dana preplavili grad, ljubitelji dobre glazbe i vrhunskih izvedbi mogli su naci skladbu za svoju dušu.

U Umagu je tijekom festivala svirao i svjetski majstor Michael Roach koji je iskazao želju da produbi suradnju s organizatorom, pa ce se tako dogodine pokrenuti natjecanje mladih glazbenika koji sviraju blues. Umagoblues oživio je proteklog tjedna grad kojem je ova vrst glazbe umaškim nocima dala posebnu car.

Organizaciju manifestacije potpisao je Vladimir Brajan, uz potporu Grada i Turisticke zajednice Umaga. Uz trodnevni glazbeni program održale su se radionice - jednu je vodio upravo Stefanovski, te izložba fotografija renomiranih umjetnika.


Podijeli: Facebook Twiter